A pszichológus segít – A nyaralás utáni depresszió

(Budaörs, 2023. október 3. – Budaörsi Infó) A pszichológus segít sorozatunk folytatódik. Szabó Fanni, okleveles pszichológussal, az Amygdala Pszichológiai Tanácsadás vezetőjével készült interjúnkban a nyaralás utáni depresszióról beszélgettünk.

 

 

Valószínűleg a legtöbb ember számára ismerős az az érzés, amikor a nyaralásból hazatérve ugyanolyan kedvetlennek és befásultnak érzi magát, mint mielőtt elment volna pihenni. Szabó Fanni a Budaörsi Infónak elmondta bár a nyaralás jót tesz és szükséges a megfelelő mentális állapot fenntartása szempontjából, visszatérve a hétköznapokhoz hamar elveszíthetjük az ott megélt boldogság érzését.

„Ezt az állapotot a köznyelv nyaralás utáni depressziónak nevezi, amelynek tünetei valóban nagyban hasonlítanak a depresszió tüneteihez, de klinikai értelemben ebben a helyzetben nem beszélhetünk valódi depresszióról. Sokan azt mondják, hogy a nyaralás tervezgetése és az arra való várakozás felemelőbb, mint a nyaralás maga. Ez azért van, mert akkor még annyira várjuk, hogy kikerülhessünk a mindennapi mókuskerékből, hogy a pihenés alatt sokszor arra gondolunk, hogy minden perccel közelebb kerülünk ahhoz, hogy ezt újra elveszítsük.

Emiatt nem mindig könnyű elengedni és jól érezni magunkat, ráadásul a nyaralás után sem biztos, hogy azt fogjuk érezni, amire korábban számítottunk. A kutatók erre a jelenségre, amit angolul post vacation blues-nak is neveznek, már az 1950-es években felfigyeltek. A nyaralás utáni depresszió csökkentheti a munkahelyi vagy iskolai teljesítményünket, de még a társas kapcsolatainkra is káros hatással lehet.

Tipikus tünetei az ingerültség, szorongás, kimerültség, szomorúság, a fókuszáltság és a motiváció hiánya. De negatív hatással lehet az alvásunkra is.”

 

 

napsutes_vitamin

 

Mikor érdemes szakemberhez fordulnunk ezekkel a tünetekkel?

„Ha ezek a tünetek két hétnél tovább tartanak és napi szinten fennállnak, az már a depresszió előjele is lehet, amivel már érdemes szakemberhez fordulnunk. Vannak azonban olyan tényezők, amelyekkel megelőzhetjük a nyaralás utáni depresszió kialakulását. Például, érdemes egy-két napot hagyni magunknak az utazás után arra, hogy visszatérjünk a hétköznapi rutinunkba és felvegyük a fonalat, mielőtt visszatérnénk a munkahelyünkre. A felborult alvásidőnk visszaállításában is nagyban segíthet, ha adunk a szervezetünknek pár napot arra, hogy visszatérjen a megszokott ritmusához. Sok esetben a nyaralás utáni rossz érzések mögött az áll, hogy nincsen semmi, amit várhatunk vagy amire készülhetünk.”

 

 

napsutes

 

Milyen megoldást tudnál javasolni?

„Sokan arra esküsznek, hogy ezért azonnal el kell kezdeni szervezni a soron következő utazást, de az is segíthet, ha a nyaralás utáni időszakra különböző programokat tervezünk.

Érdemes úgy elindulni otthonról, hogy rendben hagyjuk a lakásunkat, hogy hazatérve ne rögtön a rendrakással és a takarítással kelljen kezdenünk. Ha azonban már kialakult a nyaralás utáni depresszió érzése, akkor sokat segíthet, ha találkozókat szervezünk a barátokkal, családdal, akiknek elmesélhetjük az utazás során átélteket, megmutathatjuk az ott készített fotókat.

Ezek mind segítenek a negatív érzések leküzdésében. Érdemes időt töltenünk a szabad levegőn, ami segíti az elalvást és a természetben töltött idő csökkenti a stresszt is.

Rengeteg új inger ér bennünket egy-egy utazás során, ezért fontos, hogy megszakítsuk az itthoni rutinunkat és felfedezzünk új dolgokat is. Ez legyen akár egy sosem látott múzeum meglátogatása, vagy egy új étterem kipróbálása, bármilyen újdonság segíthet abban, hogy új szemmel tudjunk ránézni a megszokott környezetünkre.

Ha a nyaralás során olyan helyen jártunk, ahol különösen megtetszettek a helyi szokások, ételek vagy akár a nyelv, akkor megpróbálhatjuk ezek valamelyikét beilleszteni a hétköznapjainkba. Egy új szokás kialakítása, legyen az akár egy főzési technika vagy nyelvtanulás, örömmel tölti el az embert és színesíti a szürke hétköznapokat.”

 

 

pszichologus_fanni

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.