Kötelező lesz a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, erre dolgoztak ki megoldásokat a PTE-n

(Budaörs, 2023. szeptember 6. – Budaörsi infó) Az országos biohulladék begyűjtésére dolgoztak ki megoldásokat a Pannon Egyetem felkérésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel. Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy 2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat arra kötelezi, hogy 2024 januárjától kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

 

 

A PTE szeptember 5-ei keddi közleményében jelezte: 2024 januárjától az Európai Unió minden tagországában, így Magyarországon is kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése, hogy azt villamos energia vagy akár üzemanyag előállítására használhassák fel.

A körforgásos gazdaság előkészítése témában a Pannon Egyetem nyerte a pályázatot, az intézmény pedig a PTE Műszaki és Informatikai Karát (PTE MIK) bízta meg az országos biohulladék-begyűjtési koncepciójához kapcsolódó tervek elkészítésével.

A kommünikében Vér Csabát, a PTE MIK tudományos segédmunkatársát, a projekt pécsi koordinátorát idézve azt írták: munkájuk jelentős részét egyfajta mennyiségi becslés tette ki.

Az ország különböző területeiről vett minták alapján prognózist készítettek Magyarország összes közigazgatási járására a hulladékösszetételre és a jövőben keletkező szerves hulladék mennyiségére, figyelembe véve a lakossági létszám, a gazdasági helyzet, a vásárlóerő, a környezettudatosság vagy akár a főzési szokások változását.

Emellett Európa mintegy 20 országának gyakorlatát megvizsgálva logisztikai, technológiai javaslatokat tettek a gyűjtési rendszer kiépítésére, gyűjtőjárművek felépítésére, gyűjtőedényekre.

A szakember tapasztalata szerint egy új rendszer felfuttatásához legalább 7-8 év szükséges – olvasható a közleményben.

 

További részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.