„A verseny legjobb karnagya” ismét Krasznai Gáspár

(Budaörs, 2023. július 25. – Budaörsi Infó)  A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus karnagya a Madách Gimnázium Énekkarával a katalóniai Lloret de Marban 2023. június 29. és július 4. között megrendezett Chorus Inside Spain nemzetközi kórusversenyen és fesztiválon ismét ARANY oklevelet nyert, a C kategóriában pedig kategóriagyőzelmet aratott.

 

 

„A verseny legjobb karnagya” oklevelet a nemzetközi zsűri ismét Krasznai Gáspárnak ítélte oda, amit azért is fontos kiemelni, mert két héttel azelőtt Bosznia-Hercegovinában, a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus karnagyaként ugyanezt a díjat egy másik, teljesen más összetételű nemzetközi zsűritől is elnyerte.

A 2020-ban online, a 2021-ben Rómában, valamint a június közepén Tuzlában kiérdemelt karnagyi díj után Krasznai Gáspárnak e spanyolországi immár a negyedik rangos szakmai elismerése a tavalyi KÓTA-díja és az idén megszerzett doktori címe mellett.

 

 

madach_sapszon_karnagy (3)

 

madach_sapszon_karnagy (1)

 

A Chorus Inside Spain nemzetközi kórusversenyen, az elmúlt évekhez hasonlóan gyermekkarok, ifjúsági kórusok és felnőtt vegyeskarok vettek részt, ezúttal Spanyolországból, Olaszországból, Lengyelországból, Romániából, Moldáviából és Ukrajnából. Magyarországot egyedüli együttesként, ahogyan tavaly, úgy idén is, a budapesti Madách Gimnázium Énekkara képviselte.

 

 

madach_sapszon_karnagy (4)

 

Műsorukon a romantikus Csajkovszkij és Schubert mellett magyar zeneszerzők, így Erkel Ferenc, Bárdos Lajos és Karai József művei szerepeltek.

Régi hagyomány, hogy a fesztivál nyitókoncertjének helyszínére, a lloret de mari San Roma templomba a résztvevő kórusok szervezett ünnepi felvonulással érkeznek, kezükben nemzeti lobogókkal, ajkukon népdalokkal, majd a templom előtt valamennyi együttes bemutatkozik nemzeti himnuszának eléneklésével.

Ez most sem volt másképp: a magyar fiatalok négy szólamban adták elő Erkel Himnuszát, majd bent a nyitókoncert első fellépőjeként Schubert: Heilig ist der Herr és Erkel Szózatának hangjaival zengették meg a templom falait.

Másnap a lloret de mari városi színházban a fellépő kórusokat egy háromtagú nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Olaszországból, Spanyolországból és Moldáviából meghívott kiváló karnagyokból állt.

 

 

madach_sapszon_karnagy (5)

 

A verseny rendszere különféle kategóriákban kínál lehetőséget a kórusoknak a minősítésre: népzene, koreografált népzene, egyházzene és klasszikus kórus, jazz és gospel, valamint modern zene.

A madáchosok, mint mindig, most is az egyházzene és klasszikus kórus, azaz a verseny C kategóriájába neveztek be, amit ezúttal meg is nyertek.

Még a COVID járvány előtti években a fesztivál zárókoncertjét és eredményhirdetését a csodálatos akusztikájú blanesi katedrálisban rendezték meg, amelyen 2019 júliusában a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus is fellépett, és ott vehette át büszkén a minősítésen elért ARANY oklevelét.

 

 

sapszonkorus

 

Tavaly és idén zárókoncert ugyan már nem volt, de – hogy a madáchosok se maradjanak ki abból a páratlan akusztikai élményből, ami korábban a budaörsieknek megadatott – Krasznai Gáspár karnagy tavaly és idén is elvitte őket ebbe a tengerparti városkába, hogy annak 700 éves templomában közönség nélkül, teljes egyházi repertoárjukat elénekelvén saját bőrükön tapasztalják meg az énekhang, a zeneművészet és a gótikus templomépítészet nemes egységének utánozhatatlan csodáját.

 

 

madach_sapszon_karnagy (2)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.