Képviselő-testületi ülésen történt – Megemelték a rászorulók támogatását

(Budaörs, 2023. június 29. – Budaörsi Infó) Jelentősen megemelték a képviselők a rászorulók támogatását. Mostantól a nehéz helyzetbe kerülők közül sokkal többen juthatnak segítséghez.

 

 

Napirend előtti felszólalásában Kapitány Gábor (Fidesz-KDNP) megköszönte azok munkáját, aki az úrnapi ünnepségen tevékenyen részt vettek.

Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) jelezte, hogy a Rezeda utcai buszmegállóban a menetrend kifakult, ennek a cseréjét kérik.

Kisberk Balázs (Budaörsi Gazdakör) kezdeményezte, hogy a Hivatal illetékes osztálya egyeztessen a távhő szolgáltatóval, hogy a fűtési rendszert egy előre meghatározott napon – a fűtési szezonon kívül – engedjék le. Így, ha szükséges, a rendszert is érintő munkálatokat ilyenkor el tudják végezni a lakástulajdonosok.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kérte, nézzék meg, hogy a Farkasréti úton és Tátra utcában hova lehet kitenni súlykorlátozó táblát, mert többször előfordult, hogy problémát okoztak a teherautók ezekben az utcákban.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) érdeklődött, hogy a Bleyer Jakab Általános Iskola udvarán megtörtént-e az árnyékolás. Szeretné tudni, hogy mikor lesz a Lévai utcában épülő parkoló átadása, illetve hogy mikor kezdődik a Herman Iskola futópályának tervezett felújítása.

Gróza Zsolt a műszaki ügyosztály munkatársa ígérte, hogy tájékoztatni fogják az időpontokról.

Török István képviselő elmondta, hogy a Kamaraerdei futópálya kapcsán is felmerültek problémák, szükséges lenne a javítása.

Dr. Bocsi István jegyző válaszában elmondta, hogy a műszaki ügyosztály már elkezdte a javítást.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) jelezte, hogy a Puttony utca környékén elszaporodott az illegális hulladéklerakás, ezért kérte, hogy legyen kihelyezve illegális hulladéklerakást tiltó tábla.

Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatta a testületet, hogy miután július 1-től a MOL új cége veszi át a szemétszállítást, több minden változni fog, és brutális áremelkedés is várható.

Első napirendi pontként döntöttek a 2023. évi költségvetési rendelet módosításáról. A módosítás az évközi állami támogatások beépítése, az időközben a költségvetést érintő határozatok rendeletbe foglalása, a felügyeleti, valamint a saját hatáskörű előirányzat módosítások átvezetése miatt szükséges.

Megemelték a jogosultsági jövedelemhatárt a méltányossági települései támogatás esetében azok számára, akik betegség, temetés, gyógyászati segédeszköz vásárlás, lakhatást, megélhetést veszélyeztető életkörülmény, elemi csapás, váratlan kiadás miatt létfenntartása veszélyeztetve van.

A családosok esetében eddig a szociális vetítési alap hatszorosát, a módosítással a hétszeresét haladhatja meg az egy főre jutó jövedelem, az egyedül élők esetében a vetítési alap hétszereséről a tízszeresére emelték a határt.

2023. július 1-től az állam saját hatáskörben látja el a hulladékgazdálkodást, ezért megszűnik az önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezésével kapcsolatos feladata.

A tevékenységet a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi júliustól. Ezzel összefüggésben támogatták a képviselők az új köztisztasági rendeletet, ami az önkormányzat eddigi hulladékgazdálkodási rendeletét helyezi hatályon kívül.

Továbbá kimondja, hogy a köztisztaság biztosítása közügy, és szankciókat biztosít a szemetelésre, illegális hulladéklerakásra. Jóváhagyták a MOHU Zrt-vel a szerződés megkötését.

Két pályázaton is sikeresen szerepeltek a helyi sportegyesületek.

A Budaörsi Kézilabda Sportegyesület napkollektoros melegvíz-rendszer kiépítésére nyert pályázati forrást, míg a BVUSS világításának korszerűsítésére pedig a Budai Farkasok-RÉV Nkft. Mindkét beruházás esetében a felújítási munkálatokhoz jóváhagyta a testület a pályázati önerő biztosítását.

A Csiki Pihenőkert felújítására 50 millió forint támogatást biztosítottak.

Döntöttek a gázenergia beszerzésének módjáról, és két lehetőség közül a kockázatmentes, kalkulálható, fix áras földgázbeszerzést támogatták.

Jóváhagyták a Julienne Kft. kérését, amely arra vonatkozott, hogy ne érvényesítsék a bérleti díj inflációs emelését.

Döntöttek a Szivárvány utca 5-i társasházban található ingatlan bérleti díjának emeléséről. Elfogadták két Galagonya utcai ingatlanértékesítési pályázatra beérkezett pályázatokat.

Hozzájárultak a képviselők, hogy a sportesemények közvetítéséhez kamerarendszert építsen ki a Magyar Kézilabda Szövetség a Városi Sportcsarnokban.

Meghosszabbították a Kesjár Csaba Általános Iskolában lévő gondoki lakás bérleti szerződését.

Az ügyeleti ellátás minőségének biztosítása érdekében elfogadták a Jump Consulting Kft. támogatás kiegészítéséről szóló kérését az idei évre vonatkozóan.

A védőnői szolgálatot – a négy iskolai védőnő kivételével – július 1-től az önkormányzatoktól átveszi az állam. Döntöttek a szükséges feltételek biztosításáról. A testület köszönetét fejezte ki a védőnők eddigi munkájáért.

Forrást biztosítottak a Biatorbágy és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesületének, hogy megszervezhessék az Empátia Napot. A Budaörsön megszűnt hasonló egyesület tagjai hozzájuk csatlakoztak.

Jóváhagyták a Pagony óvoda fejlesztéséhez szükséges módosítást a költségvetésben.

Az önkormányzat ismét nyert a nemzetközi URBACT IV projekten, az ehhez szükséges önrész biztosításáról döntöttek. Elfogadták a 10. Budaörsi Építész Szüret megrendezésének anyagi támogatását.

Idén is lesz Mi Utcánk Mini Fesztivál augusztus végén, amihez biztosította a testület a szükséges támogatást.

Jóváhagyták a testvértelepülési gyermekek táboroztatásának költségeit. Döntöttek arról, hogy a LIFE LOGOS 4 WATERS vízmegtartási pályázaton elindul Budaörs, közösen Budakeszi és Törökbálint önkormányzataival.

Megszavazták a polgármester félévi jutalmát.

Sürgősséggel határoztak arról, hogy az lemond az önkormányzat egy a Vasvári Pál utcában lévő ingatlan esetében az elővásárlási jogáról.

Zárt ülésen döntöttek a Budaörs Egészségügyi Díj adományozásáról és egy fellebbezés elbírálásáról.

 

 

testuleti202212_07 (14)

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.