Akár 80 ezer fontért is elkelhet Adolf Hitler szeretőjétől kapott ezüstözött tolla

Akár 80 ezer fontért (34 millió forint) is elkelhet Adolf Hitler szeretőjétől kapott ezüstözött tolla egy belfasti árverésen – közölte a The Guardian brit napilap online kiadása.

 

 

A tollat a náci diktátor szeretőjétől, Eva Brauntól kapta 52. születésnapjára 1941. április 20-án.
Az íróeszközt eredetileg egy gyűjtő vásárolta 2002-ben szintén egy árverésen. A tollat egy német nyelvű felirat is díszíti, amely az Eva névvel ér véget, és az AH monogram is szerepel rajta.

A belfasti Bloomfield aukciósház június 6-i árverésén egyebek között licitálni lehet Hitler saját kézjegyével ellátott fényképére és Viktória brit királyné kézzel írott kegyelmi levelére is 1869-ből, amelyet árulásért elítélt ír felkelőknek állított ki.

Karl Bennett, az aukciósház ügyvezető igazgatója szerint a világ minden tájáról számítanak érdeklődőkre.

„Hitler személyes, gravírozott tollának jelentőségét az adja, hogy segít fényt deríteni a történelem egy rejtett szeletére, egyedülálló betekintést engedve Hitler személyes kapcsolataiba, amelyeket gondosan leplezett a nyilvánosság előtt” – mondta.

„Hitler vonzerejének nagy részét a német nemzet atyjaként gondosan felépített személyisége adta diktatúrája során, aki elutasította a személyes viszonyt az országhoz fűződő hűség javára… Ez a szerelmi zálog, melyet születésnapjára kapot Evától egy személyes toll formájában segít lerántani a leplet Hitler megtévesztő nyilvános arculatáról” – hangsúlyozta Bennett.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.