Sztrájkoltak a budaörsi pedagógusok – Tollner József: A követeléseinkből gyakorlatilag semmi sem teljesül

(Budaörs, 2023. február 1. – Budaörsi Infó) 2023. január 31-én ismét sztrájkoltak a pedagógusok Budaörsön. Egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések. Az Illyés Gimnázium tanára és az iskola facebookos összegzése szerint a követelésekből gyakorlatilag semmi nem teljesült. Lényegi eredménye az országos megmozdulásoknak az lehet, hogy azok megmutatták, az oktatás területén sok minden nincs rendben.

 

 

Budaörsön a szervezők azt kérték, hogy január 31-én 12:00 órakor városszerte dudálással, tapssal, csengetéssel fejezze ki, aki szeretné a szolidaritását.

Tollner József a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára a Budaörsi Infónak elmondta, hogy pont egy éve kezdődtek a tüntetések, ezért most számba vették, hogy mi történt az elmúlt egy év alatt.

„A nagyobb megmozdulásokból tizenkettő volt, amin részt vettünk, ezek sztrájkok és polgári engedetlenségek voltak. Volt rövidebb, de volt egy hetes sztrájk is.

 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (15)

 

Hogy mi az eredmény? Gyakorlatilag a követelésinkből semmi nem teljesült, a kilenc pontból semmi nem teljesül, a béremelésből semmi nem teljesült. A valóságban nagy mértékű reálbér csökkenést szenvedtünk el.

 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (32)

 

Eredménynek egyetlen egy dolgot lehet felmutatni talán azt, hogy ebben az országban nem lehet azt mondani sehol, hogy nincs probléma az oktatásügyben.

Ez már eljutott az emberekhez. Eredménynek csak azt tudom mondani, hogy csatlakoztak hozzánk, megértették az emberek a problémát, a kormány nem.

 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (14)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (4)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (17)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (12)

 

A folytatáson mi is gondolkodunk. Ezalatt a sztrájkos napon bent kell lenni a munkahelyen, bent voltunk, erről beszéltünk. Konkrét javaslatunk nem született, de lesz folytatás.

Arra jutottunk hogy a saját önbecsülésünk miatt is meg kell tennünk.

Az Illyés valamennyire fókuszban van, példa másoknak, ha az Illyés leállna az nem lenne jó üzenet.

Folytatni fogjuk.”

 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (15)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (8)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (7)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (6)

 

 

Mindeközben nem csak az Illyés előtt, de a többi budaörsi iskolánál is sztrájkoltak a tanárok: a Kesjár Csaba Általános Iskolában, az 1. Számú Általános Iskolában, a Herman Ottó Általános Iskolában és a Bleyer Jakab Általános Iskolában is. 

 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (28)

 

Demonstrációt szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség is. Ezzel támogatták az aznap kétórás figyelmeztető sztrájkot tartó pedagógusokat, akik magasabb fizetésért, óraszámcsökkentésért és a kötelező oltásról szóló jogszabály visszavonásáért harcolnak.

A PDSZ és a PSZ a Szolidaritás Napjaként hirdette meg a január 31-ét. A felhíváshoz csatlakoztak a szakképző intézmények tanárai is, ők 8 órától 10-ig tartottak figyelmeztető sztrájkot. A tanárok országszerte tüntetéseket tartanak.

A diákok is országos kezdeményezést indítottak: ülősztrájkot hirdettek az egy éves évfordulóra.

Az Egységes Diákfront arra kérte a diákokat szervezzenek ülősztrájkot az egyik órában a folyosóra, menjenek kockás ingben iskolába, vagy szervezzenek élőláncot az iskola elé.

Január 31-én évértékelőt tartott a Tanítanék Mozgalom is. 

 

pedagogussztrajk2023januar31 (27)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (26)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (25)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (24)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (23)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (21)

 

pedagogussztrajk2023januar31 (20)

 

 

A Budaörsi Illyés gimnázium Facebook-oldalán összegezte az elmúlt egy évet:

 

„2022. JANUÁR 31. – 2023. JANUÁR 31.

Az Illyés hosszú évtizedek óta küzd a minőségi oktatásért. Számos közleményben, felhívásban hívtuk fel a figyelmet a problémákra, országos aláírásgyűjtéseket szerveztünk, petíciókat adtunk át, oktatási miniszterrel találkoztunk.

Ma egy évvel ezelőtt, 2022. január 31-én csatlakoztunk a pedagógus szakszervezetek országos sztrájkfelhívásához. Eddigre az oktatásban felhalmozódott rendszerszintű problémák olyan mértékűvé váltak, amik miatt ma az oktatási rendszer összeomlásától kell tartanunk.

Az azóta eltelt egy évben tantestületünk túlnyomó része 12 alkalommal tiltakozott sztrájk, majd a sztrájktörvény megváltoztatása és kollégák elbocsátása után akár a polgári engedetlenség eszközével a további erózió ellen. Az elmúlt év során 5 kollégánktól kellett elköszönnünk, akik anyagi illetve morális okok miatt voltak kénytelenek elhagyni az Illyést.

Részt vettünk néhány órás, egy napos, több napos és egy hetes sztrájkban, polgári engedetlenségben, tiltakoztunk tüntetéseken, élőláncban, kiáltottunk hangosan és kétségbeesetten, nyilatkoztunk élőben, videóban mondtuk el gondolatainkat. Több kollégánk kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt. A tanári kar túlnyomó többsége mai is sztrájkol.

Mit értünk el?

Ha az oktatás színvonalát nézzük: semmit. Ha a szakmai szervezetek által megfogalmazott 9 pontos célkitűzést: semmit. Ha a fizetésünket nézzük: semmit.

Mégsem érezzük fölöslegesnek az egy éve tartó erősebb megnyilvánulásokat, mert az országossá váló kiállásoknak egyetlen hatása biztosan lett: nem lehet többé úgy csinálni, mintha az oktatás körül minden rendben lenne. Nem lehet többé letagadni a problémákat. Nincs már olyan település Magyarországon, ahol ne látnák a fenntartók, a pedagógusok és a szülők, hogy valamit sürgősen tenni kell.

A mi közvetlen környezetünkben is egyre jobban érzékelhető a változás.

Megalakult Budaörsön a pedagógusokat és szülőket összekötő „Dialógus az oktatásért” kerekasztal.

A nálunk tanuló diákok szülei folyamatos támogatásukkal, szolidaritási akcióikkal cselekvő résztvevőkké váltak. Szülői közösségek alakultak. Együtt gondolkodnak velünk, mellettünk állnak, tudják, hogy együtt kell lépnünk a diákok, gyerekeik jövőjéért.

Diákjaink is aktív résztvevőkké váltak: értik, érzik, hogy értük állunk ki; és már ők is ki tudnak, ki akarnak állni magukért.

Ha másba nem, ebbe tudunk mi is kapaszkodni.

TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ.

Budaörs, 2023. január 31.”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.