ORFK: idén már több mint negyedmillió illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök

Idén eddig több mint 250 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon.

 

Azt írták: „a migrációs mutató meglódult”, az adatok több mint a dupláját mutatják a tavalyinak.
Magyarország déli határszakaszán idén január 1-je és november 20-a között már 250 002 alkalommal intézkedtek a rendőrök illegális migránsokkal és őket segítő embercsempészekkel szemben, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 109 117 volt – tették hozzá.

Kiemelték: amellett, hogy az intézkedések száma jelentősen nőtt, a határsértők egyre agresszívabbak is lettek.

„A határvédők napi szinten találkoznak létrán átmászó, egyenruhásokat megdobáló – egyre gátlástalanabb – illegális migránsokkal, akik jellemzően a rendőrségi, honvédségi járműveket, kamerákat rongálják meg különböző nagyságú kövekkel, karókkal, fadarabokkal, tégladarabokkal” – írták, megjegyezve, ezzel az illegális migránsok jelentős anyagi kárt okoznak.
Az ORFK közleménye szerint az embercsempészek tevékenységére az utóbbi időben jellemző, hogy erőszakosan lépnek fel, ha rendőri ellenőrzésre utaló körülményeket észlelnek, igyekeznek kivonni magukat az intézkedés alól, és az illegális migránsokat hátrahagyva menekülnek.

Közölték azt is, idén január 1-je és november 20-a között a rendőrök 1730 embercsempészt fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1109-et.

„A magyar rendőrök és határvadászok a katonákkal, polgárőrökkel, fegyveres biztonsági őrökkel, külföldi társszervekkel közösen – a megnövekedett migrációs nyomás és az embercsempészek számának emelkedése ellenére is – védik Európát, a schengeni térséget és Magyarország államhatárait” – hangsúlyozta a rendőrség.

 

 

Kékfény: rendőrökre lőnek az embercsempészek

A szerb határon tevékenykedő géppisztollyal felfegyverzett embercsempész bandák katonai szintű akciókat hajtanak végre, már a magyar rendőrökre is lőnek – erről beszéltek a Duna tévécsatornán látható Kékfény hétfő esti műsorában.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője a műsorban elmondta: a rendőrök már legalább 8 egymással konkuráló bűnszervezetet azonosítottak, egyes bandáknak 80-100 lőfegyvere és akár 200 tagja is lehet. Gyakran lopott katonai vagy rendőr egyenruhákkal próbálják megtéveszteni a határvadászokat. Az M5-ös autópályán egy hete történt lövöldözés miatt letartóztatott bandatag azt vallotta: a főnökeik parancsa az volt, hogy lőjenek a rendőrökre.

A szakember arról is beszélt: egyre erőszakosabbak az elkövetők, egyre több a fegyverük, minden akciót gondosan megterveznek, saját felderítőik vannak, a legmodernebb katonai eszközökkel szerelik fel magukat, éjjellátó készüléket is használnak.

Az embercsempészek a közösségi oldalakon, névvel, telefonszámmal hirdetik magukat. Egyesek családi kedvezményt is ajánlanak, a 15 év alatti gyermekekért nem kell fizetni, csak a felnőttekért. Damaszkuszból Németországig egy út ára 8 és 15 ezer euró között változik, a magyarországi szakaszért átlagosan 3 ezer euró kérnek az embercsempészek. Egy nap alatt akár 10-20 ezer eurót is keresnek az embercsempészettel – tette hozzá Boross Zoltán.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.