Úrnapi virágszőnyeg Budaörsön vasárnap

Budaörs, 2022 június 17. – Budaörsi infó) 2022. június 19-én vasárnap folytatódik a több mint kétszáz évvel ezelőtt kezdődött hagyomány, az úrnapi virágszőnyeg elkészítése Budaörsön

 

 

 „Lélek ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon vele.”

 

Június 19-én lesz az Úrnapja.

Szentmisék: 7, 9, 11 és 19 órakor lesznek.

A 9 órai szentmisét követően a katolikus hívek körmenetben kísérik végig az Oltáriszentséget a virágszőnyegen, amelyet sok lelkes budaörsi nagy előkészülettel, sziromszedéssel, tervezéssel készít majd el a hajnali óráktól kezdve. A szomszédos német lakosságú falvakban (Budakeszi, Törökbálint) 1946-ig élt ez a gyakorlat.

A települések anno versengtek, kié a legszebb szőnyeg. Napjainkban Törökbálinton éled újjá a szokás, Budaörsön pedig folyamatosan – kissé átalakulva – élő hagyomány.

 

 

urnapiviragszonyeg19 (14)

 

Legyünk büszkék rá!

Úrnapja ünnepét 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa, ez Szentháromság vasárnapja után az első olyan ünnep, amely nem konkrét bibliai eseményt jelenít meg, mint a húsvéti vagy a karácsonyi ünnepkör, hanem egy úgynevezett “hittitkot”.

A Krisztus testét és vérét jelképező oltáriszentség titkát megjelenítő ünnepet eredetileg a pünkösdöt követő vasárnap utáni csütörtökön ünnepelték, a II. vatikáni zsinat óta – azokban az országokban, ahol nem munkaszüneti nap – vasárnap is meg lehet tartani. Így a Vatikánban például csütörtökön, míg Olaszország többi részén vasárnap ünneplik.

Úrnapja manapság a virágszőnyegekről, a falusi virágsátrakról és a körmenetről ismert, utóbbi szokás a XV. századtól terjedt el. A körmenetek a lakott területeket járták végig, szimbolizálva, hogy Jézus jelen van a falvakban, városokban egyaránt.

 

 

18_urnapiviragszonyeg (55)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.