OKF: három hónap alatt 37-en haltak meg lakástűzben

Az év első három hónapjában 2604 lakástűz miatt riasztották a tűzoltókat. Ezekben 37-en életüket vesztették, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

 

 

Mukics Dániel közleménye szerint a lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt. A szóvivő megjegyezte, hogy leggyakrabban idős emberek válnak lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

Mint kifejtette: a tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték a tűzoltók.

A legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, valamilyen elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás okozta. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel – írták.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 125 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást.

A lakástüzek megelőzése érdekében a tűzoltók az emberektől azt kérik: éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente egyszer ellenőriztessék a fűtőeszközöket is. Akik régi házban élnek, azoknak érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is.

Mindemellett a konyhába, hálóba, nappaliba tanácsos füstérzékelőt szerelni – írta a szóvivő, kiemelve: azon lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

Mukics Dániel kitért arra is, hogy szén-monoxid miatt 286-szor riasztották a tűzoltókat az első negyedévben. Ezek során 53 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, hét ember meghalt. Felhívta a figyelmet: tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid.

Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás – jegyezte meg az OKF szóvivője.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.