Ne hagyja hogy becsapják! – Hasznos tanácsok az internetes csalók ellen

(Budaörs, 2021. július 28. – Budaörsi Infó) Az elmúlt időszakban ismételten megjelentek a gazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok és vállalkozások sérelmére elkövetett, az e-mail levelező rendszer használatával megvalósuló csalások, olvasható Budaörs hivatalos weboldalán. A csalások elkerülése érdekében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait olvashatják cikkünkben.

 
Az ún. „business email compromised” azaz az eltérítéses csalás ezen fajtájának elkövetése során a cégek pénzügyi előadói emailen keresztül kapnak emailt, amelyben az ismeretlen elkövetők a cég aktuális pénzügyi egyenlegére kérdeznek rá, illetve arra, hogy tudnának-e egy projektre azonnal utalni.

Az elkövetők általában a cég vezetői nevében létrehoznak egy valódinak tűnő e-mail címet, melyről az email látszólag az illetékes vezetőtől érkezik a gazdasági/pénzügyi előadó részére azonban, ha kellő figyelemmel nézik meg annak „fejlécét”, majd arra rákattintanak, egy teljesen irreleváns email cím tűnik elő. ű

Az elkövetők felkészülnek az adott szervezetből, így a kérés hihetőnek, az általuk küldött e mail tartalma hitelesnek, meggyőzőnek tűnik. Az utalási kérések jellemzően minden esetben külföldre irányulnak, kb. 14.000.000,-Ft-nak megfelelő EUR összegben, mely EU-n belül azonnal jóváírásra kerül.

 

 

emberek_biztonsag_lehallgatas_internet_security_szamitastechn

 

2020. májusában, a fentiekhez hasonló csalások elkerülése érdekében hívta fel a rendőrség a területen lévő önkormányzatok, önkormányzati fenntartású intézmények, nagyobb gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy az utalások előtt mindig győződjenek meg arról, valóban az arra illetékes adta e az utasítást, soron kívül hívják fel az általuk ismert számon (ne azon, amit esetleg az elkövetők megadnak), ellenőrizzék alaposan és ismerjék fel az ál email címeket.

A bűncselekmények elkövetését csak akkor lehet megelőzni, ha szinte azonnal felismerik a sértettek, hogy átverték őket, és elzárkóznak bármilyen kérés teljesítése elől.

Annak érdekében, hogy cégük ne szenvedjen pénzügyi hátrányt az ilyen jellegű csalások miatt, figyelmesen olvassa el és fogadja meg a Pest MRFK Bűnmegelőzési Osztály tanácsait, valamint ismertesse ezeket a cég ügyeiért felelős pénzügyi/gazdasági kollégáival!

 

 

számitogep_internet_billentyu_titkarno

 

– Hasonló, vagy más mondanivalójú, de mindenképpen gyanúra okot adható E-mail, üzenet, vagy telefonhívás esetén győződjön meg az információ valóságtartalmáról és hitelességéről! Vegye fel a kapcsolatot személyesen, vagy a már ismert (és nem az üzenetben lévő!) telefonszámon az ügyvezető igazgatóval, cégvezetővel!

– Járjon el körültekintően a szokatlan, a cég „mindennapos” pénzügyi mozgásától eltérő tranzakciók, bankszámlaszámok esetén, egyeztessen előtte más, a cég ügyeit illetően döntésre jogosult személlyel!

– E-mailek esetén ne a „válasz” gombra kattintva küldjön visszajelzést, hanem újból írja be az üzenet címzettjét! Elképzelhető, hogy csupán egyetlen karakterben különbözik a valótlan E-mail cím a valóstól és ezzel az óvintézkedéssel akár megelőzhető a csalás megvalósulása.

– Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett!

– Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, pénzügyi tranzakció esetén pedig a számlavezető bankját is!

 

internet2

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.