A lakásárak alakulása Budaörsön és az agglomerációban az első negyedévben

(Budaörs, 2021. május 17. – Budaörsi Infó) Míg 2020-ban a járványhelyzet miatt az ingatlan adásvételek száma visszaesett és a lakásárak csökkentek, addig a hazai ingatlanpiac az új év beköszöntével – a negatív hullámot hátrahagyva – az élénkülés szakaszába lépett. Cikkünkben olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen tendenciák jellemezték Budaörs, illetve az agglomeráció használtlakás-piacát az első negyedévben és, hogy mi várható a négyzetméter árak alakulásában. Ebben az ingatlannet.hu munkatársai voltak a segítségünkre, statisztikai adatokra támaszkodva.

 

 

Nő a lakások átlagára országos szinten

Az ingatlannet.hu Pest megyei ingatlanpiaci statisztikái szerint a lakások átlagára folyamatosan emelkedett az első negyedévben.

Az országban meghirdetett téglalakások esetén az év első három hónapja 3%-os áremelkedést hozott, így márciusra csaknem elérte a 600 ezer forintos szintet az átlagos négyzetméter ár. 2021 januárjában az átlagár négyzetméterenként 583 ezer forint volt, ezt követően februárban 10 ezer forinttal több, majd márciusban csaknem 600 ezer forint lett a megyei átlagos négyzetméterár ebben a kategóriában.

A tavalyi év első negyedévében átlagosan 581 ezer forintba került a téglaépítésű lakások négyzetmétere. Így az előző év azonos időszakához képest a drágulás mértéke 1,66%-ra tehető.

A Pest megyei panellakások piacán hasonlóan emelkedő tendencia volt jellemző 2021 első negyedévében. Az új év 3,7%-os drágulást hozott, így 2021 márciusában a panelek átlagos négyzetméter ára elérte az 500 ezer forintos szintet az agglomeráció piacán. A tavalyi év első negyedévében átlagosan ez az ár 440 ezer forint volt, ez 11,3%-os áremelkedést jelent egy év alatt.

 

 

teglalakas_arak_2021_1_nev_budaors_megye

 

 

40%-kal magasabbak a lakásárak Budaörsön a megyei átlagárnál

A budaörsi lakásárak alakulását az elmúlt fél évben nagyban befolyásolta a pandémia.

A téglalakások 2020 végén átlagosan 845 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre. Ezt követően 2021 első negyedévében 837 ezer forintra csökkent az átlagos négyzetméterár. Jelenleg, a márciusi adatokat alapul véve egy átlagos paraméterekkel rendelkező budaörsi téglalakás kínálati ára 35 és 40 millió forint között van, de bőven találunk a kínálatban 50 milliónál drágább lakásokat is.

A panellakások átlagos négyzetméter ára az elmúlt fél évben a téglalakásokkal ellentétes tendenciát mutatott. A tavalyi év utolsó három hónapjában visszaestek az árak, ekkor átlagosan 1,6%-kal kerültek kevesebbe a panellakások. Az új év azonban a panelek drágulását hozta. Januárban egy négyzetméter 2,8%-kal került többe, mint decemberben, így egy négyzetméter 644 ezer forintot ért. Ezt követően februárban már 651 ezer forint volt a négyzetméterár átlagosan, márciusban pedig újabb 4,1%-kal került többe.

 

 

panellakasok_atlagara_2021_1_nev_Budaors_megye

 

 

Mire számítson idén, aki lakást szeretne eladni vagy vásárolni?

Ingatlanpiaci előrejelzések alapján 2021-ben már nem kell tartanunk az ingatlanárak drasztikus változásától.

Hosszútávon az ingatlanárak stagnálása várható, idén a lakásárak esetén –2 és +4% közötti változást becsülnek a szakértők. Ennek értelmében a budaörsi lakásárak akár 800 ezer forintos átlagos négyzetméter árat érhetnek el, ezen belül a téglalakások négyzetmétere elérheti a 880 ezer forintot, még a panelek esetében az átlagos négyzetméterár 700 ezer forint fölé emelkedhet.

 

 

(Budaörsi Infó  / ingatlannet.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.