Behívatta a német katonai attasét az orosz védelmi minisztérium

Az atomsorompó-egyezmény “durva megsértését” jelenti, hogy Németország olyan NATO-hadgyakorlatokon vesz részt, amelyen a német fegyveres erők az amerikai harcászati nukleáris fegyverek bevetését gyakorolják – közölte az orosz védelmi minisztérium a tárcához pénteken behívatott német katonai attaséval.

 

A moszkvai védelmi tárca a Steadfast Noon és Resilient Guard hadgyakorlatokon való német részvételt kifogásolta. A német katonai attasé figyelmét felhívták arra, hogy a NATO nukleáris fegyverrel nem rendelkező tagjai – Németország ezeknek egyike – személyi állományának és kettős rendeltetésű légierejének a bevonása nukleáris fegyver alkalmazását tartalmazó forgatókönyvek gyakorlásába az atomsorompó-egyezmény “durva megsértését” jelenti.

    “Az ilyen lépések az atomfegyver-alkalmazás küszöbének lejjebb szállításához és a feszültség növekedéséhez vezetnek az Oroszország-NATO-határvonal mentén, és negatív hatást gyakorolnak a bizalom szintjére Európában” – hangzott a minisztérium közleménye.

A DPA német hírügynökség október 15-én közölte, hogy a német légierő a NATO-szövetségeseivel együtt részt vesz a nörvenichi légibázison megrendezett Steadfast Noon gyakorlaton, amelybe nukleáris fegyverek hordozására alkalmas repülőgépeket is bevontak. Ezzel egyidejűleg Resilient Guard  keretében Büchelnél – amelynek támaszpontján nem hivatalos adatok szerint 20 darab B61-es típusú amerikai nukleáris robbanótöltetet tárolnak – német repülőgépek egy feltételezett támadó elleni védekezést gyakorolnak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.