Európai méhnyakrák megelőzési hét – Gyöngyposta Budaörsön is

(Budaörs, 2017. január 9. – Budaörsi Infó) 2017. január 26-án a XI. Méhnyakrák megelőzési hét alkalmából a Babagenetika Egyesület találkozóra hívja a budaörsieket.

 

Idén január 23-30. között, tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek kapcsán a Mályvavirág Alapítvány közel 70 településen szervez felvilágosító rendezvényeket.

A dedikált hét kulcsfontosságú üzenete, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert

– A méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető!

– A megelőzés két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

2017. január 26-án 17 órakor a PostART-on felvilágosítást tartanak a méhnyakrákkal kapcsolatban. A helyszínen jelen lesznek a budaörsi védőnők és dr. Pethő Boglárka nőgyógyász is, akik bővebb felvilágosítást adnak a témával kapcsolatban.

A program ideje alatt Fehér Adrienn énekesnő előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

 

De mi az a gyöngyposta?

Egy gyöngy a HPV elleni védelmet jelképezi, s a program alap tevékenysége a gyöngyfűzés-karkötők készítése és eljuttatása a nőgyógyászati osztályon fekvő nőknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül, az adott település mellettük van.

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak, hogy bekapcsolódjon ebbe a kötetlen programba.

 

mehnyakrak

 

A méhnyakrákról:

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban, csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

 

Nélkülözhetetlen a lakossági felvilágosítás is

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80%-a és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

 

mehnyakrak2

 

 

 

Mályvavirág Alapítvány

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról.

Az Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy

jelentősen javuljon életminőségük. Klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association – ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.