Bíró Gyula lett az év alpolgármestere – Gratulálunk!

(Budaörs, 2016. augusztus 26. – Budaörsi Infó) Koncz Ferencet, Szerencs Fidesz-KDNP-s vezetőjét választották az év polgármesterének az idén. Az elismerést a városi polgármesterek randevúja elnevezésű, huszonkettedszer megrendezett eseményen adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen 2016. augusztus 25-én.

 

A díjat országos internetes szavazás alapján évről évre azok a városvezetők kapják meg, akik az állampolgárok voksai szerint leginkább kiérdemelték a lakosság megbecsülését.

Az év polgármestere mellett jutalmazták a legjobb alpolgármestert és jegyzőt is, előbbi kategóriában Bíró Gyula, Budaörs alpolgármestere, utóbbiban Kovács Gábor, Zalaegerszeg főjegyzője lett az első.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is.

Az államtitkár köszöntőjében azt mondta, az 1990-ben kialakult önkormányzati rendszer kissé idealista volt, mivel azt gondolták a döntéshozók, hogy lesz lehetőség egy teljes feladatellátó önkormányzati szisztémát megalkotni, ezt azonban végül nem bírta el az ország költségvetése.

A 2010-ben hivatalba lépett kormány több ezzel kapcsolatos, vitatott kérdésre az önkormányzati törvény megváltoztatásával tett pontot, mára pedig lezárult az önkormányzat és az állam közötti feladatmegosztás újragondolása – emlékeztetett Pogácsás Tibor.

A Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, a helyhatóságok gazdálkodásához és a helyi gazdaság fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtése elsősorban a kormányzat feladata. A jelenleg rendelkezésre álló – főként EU-s – forrásokból arra kell minél többet fordítani, hogy az uniós támogatási rendszer megváltozása után önerőből is folytatni lehessen az ország gazdaságának fejlesztését – mondta.

Vélekedése szerint ebben a folyamatban az önkormányzatoknak is feladatuk és szerepük van, és minden településnek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy olyan gazdasági fejlődés indulhasson el, amely megerősíti a települések lakosságmegtartó képességét.

Koncz Ferenc méltatásában elhangzott, hogy a pedagógus végzettségű, 2010 óta hivatalban lévő szerencsi polgármester munkájával “a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő település polgárainak a kisváros fejleszthetőségében, élhetőségében vetett hitét adta vissza”.

A rendezvény szervezője, a Szféra Európa Kft. 1995 óta ötletgazdaként jegyzi a városi polgármesterek randevúja elnevezésű szakmai tanácskozást.

 

(Budaörsi Infó/MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.