„Nem csak széklete van a kutyának hanem pisil is, azt ki viszi el?” – Lakossági fórum volt a leendő lakótelepi kutyafuttatóról

(Budaörs, 2015. május 07. – Budaörsi Infó) 2015. május 6-án lakossági fórumot tartottak a Városháza tanácstermében a lakótelepi kutyafuttatóval kapcsolatban, amin megközelítőleg 50-en vettek részt.

 

 

Az önkormányzat részéről ismertették a lehetséges helyszíneket, ami az Ifjúság utcai park parkolók, Baross u. 106-122, Ifjúság u. 40. szám előtti terület, és  a Nádasdűlő sétány 1-3. sz., a Napsugár sétány 4. sz. és az övárok közötti terület.

 

lakossagiforum_kutyafuttato3

 

Korábban már olvashattak a Budaörsi Infó Online-on az előzményekről, amelyben elmondtuk, hogy az Önkormányzatot évről-évre rendszeresen megkeresik Budaörs lakosai, annak érdekében, hogy a lakótelepen, illetve szűk környezetében kerüljön sor kutyafuttató kialakítására, mert a lakótelepi környezetben feszültséget okoz a szabadtéri kutyasétáltatás.

Ez a feszültség a lakossági fórumon is meglátszott. Mint ahogy a fórum végén Becz György önkormányzati képviselő elmondta, a jelenlévők között voltak olyanok, akik szeretnének kutyafuttatót, voltak akik nem szeretnének és olyanok, akik keresik a kompromisszumokat. Elmondása szerint ő is ebbe az utolsó csoportba tartozik magánemberként és képviselőként is.

„Itt nem kutyákról és nem gyerekekről van szó, hanem felnőtt emberekről, és szót kell érteniük egymással úgy, hogy senki ne érezze azt, hogy bármilyen módon ki lett szorítva valamiből, korlátozva lett olyan mértékben, ami őt zavarja. Úgy gondolom, lehet olyan megoldást találni, ami a kutyások és a nem kutyások számára is megfelelő.”

 

A kezdeményező Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete részéről nem szólalt fel senki sem, és nyilatkozni sem kívántak a fórummal kapcsolatban.

A jelenlévők több problémát emeltek ki, ami miatt nem szeretnék, hogy kijelölt területeken legyen kutyafuttató. Ezekből emeltünk ki néhányat a teljesség igénye nélkül.

 

lakossagiforum_kutyafuttato4

 

„Az volt a probléma, hogy a budaörsi polgárokat megosztották kutyásokra és nem kutyásokra. Jelenleg két területről beszélünk, ahová tervezik a kutyafuttatót, de szerintem egyik sem alkalmas erre a célra, mert ezek a területek nekünk, embereknek vannak, hogy mi ott jól érezzük magunkat, és nem a kutyáknak.

 

Egy lakótelepi lakás nem alkalmas nagytestű kutya tartására.”

 

Kutyafuttatóra szükség van, de a kutyabarátoknak is tudomásul kell venni, hogy el kell vinni az állatokat. Olyan terület kell, ami messze van az emberektől.”

 

Az előzményekről való tájékoztatás nem volt teljes körű. 245 lakos tiltakozó aláírását leadtuk a kutyafuttató Ifjúság utcai részén való megvalósulása ellen. Ezt elhallgatta az önkormányzat.”

 

A kutyafuttatók koncentrálják a fertőzöttséget. A közvetlen környezetben élőknek negatív hatással van az egészségére. Az önkormányzatnak semmi nem írja elő, hogy kötelezően kutyafuttatót hozzanak létre. Nem utasítjuk el a kutyafuttató létrehozását, csak nem a közvetlen lakókörnyezetükben legyen.”

 

2014-ben tartott lakossági fórumon, amikor a szabadidőpark kialakításáról volt szó, azt az ígéretet tette Wittinghoff Tamás, hogy amíg ő polgármester, addig nem lesz az Ifjúság utcában kutyafuttató.”

 

lakossagiforum_kutyafuttato5

 

Próbáljanak egyezkedni az Auchannal, vásároljanak vissza tőlük egy területet.”

 

Bíró Gyula önkormányzati képviselő, alpolgármester elmondta, hogy az Auchan nem nyitott az együttműködésre, sem eladni sem bérbe adni nem kívánja a területét.

 

Nincs elutasítás az Auchan részéről, elmondásuk szerint folynak a tárgyalások.” – hangzott el az egyik hozzászólótól. 

 

Milyen fedezetet szánnak a kutyafuttatóra, mert lenne egy javaslat, vezessék be az ebadót. A befolyt összegből vásároljanak vissza területeket.”

 

A közterületfelügyelők nem látják el maximálisan a feladatukat, semmiféle bírságolás vagy figyelmeztetés nincsen, se szemetelésért, sem tilosban parkolásért.”

 

A kutyáimat a hegyre viszem fel, ahol agyonlőhetik őket. Önöknek teljesen mindegy, hogy hol van a kutyafuttató csak az önök háza elé ne rakják. Van akinek nincs kocsija, de van akinek nincs lehetősége autóval vinni a kutyáit.”

 

„Ha így gondolkodnánk, mint most önök, akkor buszmegállónk se lenne, és semmi más sem. Ebből is volt vita, hogy ne az én ablakom alá pöfögjön a busz. Ha nem lenne buszmegálló, nem tudnának felszállni a buszra. Így, hogy fejlődjön egy innovatív város?!

Nekem rossz az, ha gátolnak abban, hogy én az állataim igényeinek eleget tudjak tenni és emellett veszélyeztetve vannak önök is. Én is felelősséggel tartozom az önök döntése miatt. Ha az én állatom megvadul, és megvadulhat ettől az állapottól, hogy pórázon tartom, és nem elégítem ki az igényeit, az már az én felelősségem, de az önöké is ugyanúgy!”

 

Addig lehetek szabad, amíg más szabadságát nem sértem meg. Egy lakótelepi környezetbe beszorított kutyafuttató az ottélők szabadságát erősen korlátozza. Ha valakinek vannak kutyái, annak ezt fel kell mérnie, hogy mi az ami ezzel jár, és hogy  távolabbra el kell mennie, ha kutyát akar sétáltatni.”

 

lakossagiforum_kutyafuttato2

 

A kistestű kutyámat nem viszem be a nagykutyák közé. A nagytestű kutyák nehezen jönnek ki a kistestűekkel.”

 

Légy- és szúnyogáradat van a Napsugár sétány 2-4 mellett, amit elviselni is nehéz. Most még a kutyamocskot, -piszkot és zajt is viseljük el?!”

 

Van egy 30 kilós kutyánk. Egy örökbefogadott kutya. Kétszobás lakásunk van, akkora helyet foglal el, amekkora az ágya. Nem rohangál reggeltől estig mint a kistestű kutyák. Ha valakinek nincs autója, akkor messze van a Szellő utcai futtató.

Természetvédelmi területen pedig a kutyát lelőhetik. Nem lehet elengedni sem a mezőn, sem a hegyen!”

 

A kutyának nem csak a futkározásra van szüksége. A futtatónak nem az a haszna, hogy összevissza futnak a kutyák, hanem hogy szocializálódnak. A nagy és kiskutyák, ha nem pórázon vannak, akkor nem bántják egymást. Ha pórázon vannak támadnak. Nem azért kell a futtató, hogy rohangásszon ész nélkül az eb, hanem azért, hogy ha később pórázon sétál, akkor ne őrüljön meg, ha másik kutyát vagy embert lát.”

Nem nyitott területre való a kutyafuttató, hanem zárt területre, mert vannak gyerekek és autók. A kutya fertőzést semmiféleképpen nem terjeszt. Felelőtlen kutyatartók mindig is voltak és mindig is lesznek. Ezek miatt nem lehet azokat a kutyásokat büntetni, akik felelősen tartják a kutyáikat. Vannak olyan gyerekek akik félnek, de oda nem engedem a kutyát, de többnyire az jellemző, hogy örülnek ha kutyát látnak.”

 

Olyan megoldás, ami mindenkit boldoggá tesz, olyan nem fog születni, az én ablakom alatt lesz, azt nem szeretem, ha szomszédomnál van, az nem érdekel! Hogy mi alapján dönt az önkormányzat, azt nem tudom.”

 

A Patkó 9-ben lakom és előttünk van egy park, amit pár éve alakítottak ki. Esténként ott ülnek a fiatalok és beszélgetnek és mégsem tiltom ki őket Budaörsről.”

 

Hogy a kutyatartók, mit szeretnének az magánügy. Aki kutyát tart, az felelősséget és a kutyatartás szabályait is vállalta.”

 

Amikor a lakást megvettük, megnéztük a környezetet, mert az embernek nem mindegy, hogy milyen a lakókörnyezete. Én nem szeretném, hogy kutyák ugassanak minden nap az ablakom alatt.”

 

460 kutya él a lakótelepen. 460 kutyából 15 ugyanaz a kutya és gazda tartózkodik minden délután a Nádasdülő és a Ifjúság utca területén, a többi hová viszi sétálni?”

 

Amilyen a gazda olyan a kutya.”

 

Kutyát mindenki a saját kontójára tartson. Amikor a kutyatartásról van szó, akkor figyelembe kell venni a költségeket, hogy hol fogja tartani. Az önkormányzat hibája, hogy idáig eljutott ez a történet, ezt nem lett volna szabad hagyni.”

 

A kutyák kevésbé hangosak mint a gyerekek.”

 

Amikor a suhancok este kiabálnak, azoknak mégse szólnak. Mindenkinek csak a kutyásokkal van bajuk.”

 

Mindenkinek a saját gondja, hogy hogy oldja meg a kutyasétáltatást. Megalakult a valamilyen ‘budaörsi gumicsont egyesület’ (szerk.: Budaörsi Kutyabarátok Egyesület), és én is szívesen részt vettem volna benne. Ma se lehet tudni, hogy hogy lehet csatlakozni hozzájuk. Miért nem azzal foglalkoznak, ami a kutyások gondja.

Rosszul lett nekikezdve, felmérést kellett volna végezni. Nem úgy, hogy ráerőszakoljuk az emberekre az akaratunkat és kijelöljük a területeket megkérdezés nélkül.”

 

Ha ugatnak a kutyák, nem a kutya a hibás, hanem a gazdák.”

 

Ha a házak 51%-a nem akar kutyafuttatót akkor ne legyen. A kutyafuttató nem való a lakótelep közé. Hiába szedik össze a kutyások a szilárd állapotú dolgokat, a folyékony beszivárog az altalajba, környezetszennyező.”

 

lakossagiforum_kutyafuttato

 

 

Bíró Gyula: „Ha mindig azt kérdezném meg, aki ebben érdekelt, akkor biztos, hogy semmivel nem haladnánk. Lassan ott tartunk, hogy kezdjünk el szavazni arról is, hogy lehet e kutyát tartani.”

 

Azokkal ne szúrjunk ki, akik ott laknak, ahová tervezik a kutyafuttatót. A gyerek hangoskodik, emberből van. A kutya nem ember.”

 

„’78 óta lakom Budaörsön, azóta sokminden változott. Vegyem zokon, hogy építettek oda valamit, ahová régen hordtam sétálni a kutyát. Nem én tehetek róla, hogy a kutyám a világon van.”

 

Nem csak széklete van a kutyának hanem pisil is, azt ki viszi el?”

 

Az én gyerekem kutyaürüléktől fertőzést kapott. Majd az egész családunk elkapta. Megnézték, megvizsgálták és azt a kutya terjesztette. Miért nem a gyerekeknek csinálnak teret, ne a kutyásoknak csináljanak.”

 

Nem lenne jó, ha a kutyákat egy helyre tömörítenék.”

 

A lakótelepen sok negatív élmény ért a kutyásokkal kapcsolatban. Hétvégén mindig kutyazajra ébredtünk.

Sokan vagyunk itt, mindenki szeretne egy jó megoldást. Azért kellene lobbiznunk, hogy találjuk meg azt a kutyafuttatót, ami jó mindenkinek.”

 

Az önkormányzatnak van egy rendelete, hogy a lakásokban egy kutya tartható.”

 

Én nem azért költöztem Budaörsre, hogy most az ablakom alatt 10 méterre ott ugassanak a kutyák és a fertőzés veszélye felmerülhessen.”

 

Honnan vették, hogy 460 kutya van? Én csináltam egy mintát, 6 társasházban összeszámoltam, ez 500 lakás, 62 kutyát számoltunk össze. Körülbelül 300 alatti szám jön ki. Ez egy erős csúsztatás, hogy ilyen sok kutya lenne Budaörsön.”

 

Bíró Gyula elmondta, hogy a fent említett szám az állatorvosi regiszterből van.

 

Először 2012-ben tiltakoztunk az ellen, hogy kutyafuttató legyen. Mi azt kértük, hogy a lakókörnyezettől távol jöjjön létre a kutyafuttató. Azt megvizsgálta az önkormányzat, hogy az érintett lakás tulajdonosoknak milyen kára származik ebből? Az ingatlanok ára csökkenni fog.

Úgy gondolom, hogy kell kutyafuttató és találhatnánk is olyan területet, például a volt PVCSV és kenyérgyár mögötti zöld terület is akár jó lenne rá.”

 

Ha kialakulnak a kutyafuttatók, az egy zárt terület lesz. Semmi köze nincs ahhoz, hogy van-e iskola a közelben vagy nincs.”

 

 Szeretnénk látni egy nyilvántartást, hogy hol lehetnek olyan területek, ami az önkormányzaté, és lehetne rajta kutyafuttató. Az a lényeg, hogy megeggyezzünk.

 

 

Megoldás a lakossági fórumon nem született, viszont Bíró Gyula és Becz György is hangsúlyozta a lakossági fórum végén, hogy keresnek egy olyan megoldást ami a többség részére megfelel, annak tükrében ami a fórumon elhangzott.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.