Felkészült a pénteki napfogyatkozásra a Mavir

Több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir), az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve.

 

 

A társaság hétfői közleménye szerint a hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség.

Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség. A jelenség Európában akár 30 gigawatt (GW), azaz 15 paksi atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után.

A pénteki napfogyatkozás Magyarországon megközelítően 60 százalékot ér el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti, hogy a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség.

Az esetleges nehézségek kezelésére különböző intézkedésekkel készülnek Európa rendszerirányítói. Növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségeket és szükség esetén készen állnak egymás segítésére – közölte a Mavir.

Péntek délelőtt Európa rendszerirányítói, így a Mavir is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

Végeztek számításokat annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb feladatot jelentett a szakembereknek a várható hatás kezelése. Ugyanis míg a múlt évezred utolsó éveiben fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja.

Beavatkozásra azokban az országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban. A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Európában mintegy 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitás áll rendelkezésre, ennek harmada eshet ki a napfogyatkozás idején.

A Mavir szerint a jelenség nem csak a kiesés mértéke, hanem a sötétedés és a világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel. A napnyugta, illetve a napfelkelte – és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése – viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében a változás sokkal gyorsabban következik be.

A Mavir felhívta a figyelmet arra is, hogy megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet, javasolják az erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használatát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.