Mire jutottak a lakótelepi kutyafuttató ügyében a felek?

(Budaörs, 2015. március 16. – Budaörsi Infó) Múlt héten olvashatták portálunkon, hogy 2015. március 11-én egy asztalhoz ültek az érintett felek a Városházán, hogy dűlőre jussanak a lakótelepi kutyafuttató helyének ügyében. Mivel a találkozó nem volt sajtónyilvános, ezért minden felet írásban kértünk, hogy mondja el nekünk, hogy mi történt a megbeszélésen. Ez álláspontok nem közeledtek és egyelőre megfelelő megoldás sem körvonalazódott a megbeszélésen.  A kérdéseinkre Budaörs Város Önkormányzata részéről Vágó Csaba kabinetvezető, Kisberk Tamás IB elnök, és Szilvási Tamás, a Budaörsi Kutyabarátok Egyesületének elnöke válaszolt.

Vágó Csaba kabinetvezető úr a következőképpen nyilatkozott a megbeszéléssel kapcsolatban:

„A szerdai napon egyeztetésre hívta Bíró Gyula alpolgármester úr és a Polgármesteri Hivatal illetékesei a lakótelepi kutyafuttató ügyében érdekelt feleket. A meghívottak között szerepeltek az ügyben hangjukat hallató közös képviselők, lakók, valamint a Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete. A megbeszélésen a felek elmondták érveiket és ellenérveiket a kutyafuttató kialakításáról. A megbeszélésen döntés nem született.”

 

 

Kisberk Tamás IB Elnök elmondta:

„Az Önkormányzat műszaki osztálya vázlatrajzon bemutatta a kutyafuttató tervezett helyét. Ez a 2012-ben készült futtató kiviteli tervének bővített változata, amely természetesen az általam képviselt emberek számára elfogadhatatlan. A megbeszélésen kértem a Kutyabarát Egyesület tagjait, hogy a médiákban megjelenő, illetve a sajtókban leírtakat csúsztatás nélkül a valóságnak megfelelően kommunikálják. Egyidejűleg ismételten jeleztem, hogy én nem saját magamat, hanem a Napsugár sétány 2-4. Társasház tulajdonosait képviselem, és ennek alapján csatlakozott több Társasház tulajdoni közössége is.

Változatlanul fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy a lakóépületektől 10-30 méter távolságra kutyafuttató ne létesüljön, hisz az az ott élők életterét szűkíti és zavarja.

 Felkértük az Önkormányzatot írásos kérésünket megerősítve, hogy a kutyafuttatót lakókörnyezettől távolabb valósítsák meg.”

 

 

Szilvási Tamás, a Budaörsi Kutyabarátok Egyesület elnökének nyilatkozata:

„A kutyafuttató ügyében tartott zárt megbeszélésen részt vettek az Önkormányzat képviselői, a Nádasdüllő sétányra tervezett futtató ellenzői, valamint a Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete. A megbeszélésen a résztvevőknek nem sikerült közös álláspontra jutniuk, a Budaörsi Kutyabarátok Egyesületének legnagyobb bánatára. 

Az egyesület tagjai attól félnek, hogy míg az egyeztetések és megbeszélések akár több hónapon keresztül is elhúzódhatnak, addig a „póráz rendelet” március 15-től életbe lépett és azon kutyások pénzbírságra számíthatnak, akik elengednék és szabadon játszanának kutyájukkal.

Az egyesület több független szakértőt – kutyapszichológust, állatvédőt és állatorvost – felkeresett, akiknek az egybehangzó véleményük az, hogy a megfelelően le nem mozgatott kutya egészsége romlik, pszichéje károsodhat. Márpedig mozgásra nincs lehetőség a lakótelep területén, mivel nincsenek kutyafuttatók. Ezért az egyesület továbbra is kiáll a véleménye mellett, hogy a lakótelepen szükség van minimum kettő, de inkább több kutyafuttatóra, hogy a felelős kutyatartás feltételei adottak legyenek – mint ahogy Budapest egész területén, és más fejlődő városokban is adottak -, a kutyatulajdonosok számára. 

Az egyesület által benyújtott javasolt területek között több olyan megfelelő méretű közpark is szerepelt, amit március 15-ig is kutyafuttatásra használtak a gazdik – a különbség csak a kerítés és a rendezettség lenne.”

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.