Nyemcov-gyilkosság – Öt gyanúsított előzeteben, egyikük vallomást is tett

A bíróság helyt adott az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság indítványának és elrendelte öt észak-kaukázusi férfi letartóztatását, akiket Borisz Nyemcov megölésében való bűnrészességgel gyanúsítanak. Egyikük a nyomozati anyag szerint vallomást tett. Hárman tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

 

A bíróság döntése szerint Zaúr Dadajev volt csecsen belügyi katonát és a vele együtt gyilkossággal, valamint bűnszervezetben elkövetett törvénytelen fegyvertartással megvádolt unokatestvérét, Anzor Gubasevet április 27-ig tarthatják vizsgálati fogságban. A további három észak-kaukázusi gyanúsított őrizetét május 7-ig, illetve május 8-ig rendelte el a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság.

A nyomozati anyag szerint Dadajev vallomást tett, a férfi azonban a bíró előtt nem ismerte el bűnösségét.

Bahajev és Eszkerhanov, valamint Sagit Gubasev is tagadta, hogy köze lenne a Nyemcov-gyilkossághoz. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság képviselője ugyanakkor a bíróságon kijelentette, hogy a hatóság bizonyítékokkal rendelkezik, miszerint a gyanúsítottaknak része volt a politikus megölésében.

Anzor Gubasevet és Zaúr Dadajevet az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföldön fogták el. Bahajevet és Eszkerhanovot vasárnap reggel tartóztatták fel Moszkva környékén és szállították őket a bíróságra

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróságra rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, páncélozott járművekben vitték a gyanúsítottakat. Az épületet is belügyesek őrizték. A gyanúsítottak letartóztatásáról nyílt tárgyaláson döntöttek az ügyeletes bírák.

Az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt – Népszabadság párt) és az orosz Szolidaritás mozgalom volt elnökét múlt szombatra virradó éjjel gyilkolták meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon. A nyomozás adatai szerint egy férfi lőtte hátba az arra sétáló politikust, majd egy odaérkező személyautón távozott.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a belügyi egységek szombaton Groznijban, Csecsenföld fővárosában is el akartak fogni egy, Nyemcov megölésével gyanúsított férfit, akinek a kezében azonban felrobbant egy gránát és belehalt a sérüléseibe. A Russzkaja Szluzsba Novosztyej nevű orosz állami rádió közlése szerint 30 éves Beszlan Sanavovról van szó.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban megszólaltatták Dadajev anyját, aki nem tudja elhinni, hogy a fiának és unokatestvéreinek köze lenne Borisz Nyemcov megöléséhez. A férfi az utóbbi tíz évben a csecsen belügyminisztérium kötelékében, az Észak nevű zászlóalj parancsnok-helyetteseként is szolgált. Ajmani Dadajeva elmondta, hogy a fia az iszlám szélsőségesek és az észak-kaukázusi lázadók ellen harcolt. Megerősítette, hogy a Gubasev-testvérek az utóbbi években Moszkvában dolgoztak.

Ramzan Kadirov csecsen elnök Instagram-oldalán Dadajev odaadó hazafiúi és bátor harcos mivoltát hangsúlyozta. “Én Oroszország igaz fiának ismertem Dadajevet” – írta, utalva arra, hogy együtt szolgáltak a belügyminisztérium “ezredében” (más források szerint Dadajev az utóbbi tíz évben a csecsen belügyminisztérium kötelékében, az Észak nevű zászlóalj parancsnok-helyetteseként szolgált). “Zaúr az ezred egyik legbátrabb és legférfiasabb katonája volt” – olvasható Kadirov bejegyzésében, amelyben felsorolja, hogy milyen kitüntetéseket kapott a terroristák elleni hadműveletekben tanúsított helytállásáért.

Kadirov számára ugyanakkor nem világos, hogy annak idején miért szerelték le Dadajevet. “Szilárd meggyőződésem, hogy (Dadajev) igaz hűséget tanúsított Oroszország iránt, kész volt életét áldozni hazájáért” – írta a csecsen elnök, aki szerint ez akkor is így van, ha netán kiderülne, hogy gyilkosságot követett el.

A LifeNews orosz kereskedelmi hírtelevízió értesülése szerint a Nyemcov-gyilkosság gyanúsítottjainak nyomára a bűncselekmény helyszíne környékén folytatott telefonbeszélgetések elemzése vezette a nyomozókat.

Az Interfaxnak egy név nélkül nyilatkozó forrása azt mondta, biztos benne, hogy a gyilkosság megrendelői külföldön vannak. Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus viszont kételkedik ebben. Szerinte Oroszországban kell keresni azokat, akik Nyemcov megölését megrendelték.

Az orosz ellenzék szerint politikai gyilkosság történt, a Kreml provokációnak, a belpolitikai helyzet és a hatalom megingatására irányuló kísérletnek tartja Borisz Nyemcov megölését.

Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy az ügyben folytatják a nyomozást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.