Korrupció elleni fellépést követeltek tüntetők Budapesten

A korrupció elleni hatékonyabb fellépést követeltek a Budapesten vasárnap délután tartott demonstráció résztvevői. A belvárosi önkormányzat épülete előtt gyülekező tüntetők a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) elé vonultak.

 

Juhász Péter, az Együtt alelnöke az NNI székháza előtt korrupcióval vádolta a kormányt, és többször is azt hangoztatta, nem fogják hagyni, hogy “ellopják Magyarországot”.

Az ellenzéki politikus szerint nem is önmagában a korrupció a legnagyobb probléma Magyarországon, hanem az, hogy “magát az államot lopták el, magát az államot kebelezte be a Fidesz”, szerinte ezért van az, hogy a NNI “hazugságokat ír le a határozatába, és nem nyomoz”.

Ezzel arra utalt, hogy elutasították az V. kerületi önkormányzat ingatlaneladásaival kapcsolatban tett feljelentését.

Bejelentette, hétfőn kezdeményezi, hogy álljanak össze a pártok, és akcióegységben szervezzenek országos tüntetést március 28-ára a civilek bevonásával.

Azt is mondta, a mostani demonstrációval példát mutatnak arra, hogy bár széttagolt az ellenzék, mégis tudnak együtt tüntetni, a civilekkel közösen.

korrupcio_elleni_tuntetes2_egyutt_juhasz_p_2015marc8

Juhász Péter a demonstráción Orbán Viktor miniszterelnököt “a tolvajok fejedelmének” nevezte és többször is hazugsággal vádolta meg a kormányfőt.

Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes szerint azért kell az NNI székháza előtt demonstrálni, mert a magyar bűnüldözésben egyre inkább “nem kívánatos gyakorlat” honosodik meg, a feljelentés elutasítása, azaz “a büntetőeljárás csírájában történő elfojtása”. Példaként Juhász Péter feljelentésére utalt az V. kerületi önkormányzat ingatlaneladásai ügyében.

Az Együtt párt szervezésében tartott tüntetésen a demonstrálók az Erzsébet térről a “Megállítjuk a korrupciót!” feliratú transzparens mögött vonultak végig az Andrássy úton, közben Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelték. A rendőrség a vonulás idejére az utat félszélességben lezárta.

A tömeg az Együtt, a PM (Párbeszéd Magyarországért) tábláit, valamint magyar és uniós zászlókat tartott a magasba, és korrupcióellenes jelszavakat skandáltak. A szervezők szerint a demonstrálók mintegy háromezren lehettek, amikor a tömeg eleje az Oktogonhoz érkezett, a vége az Operánál haladt. Az NNI Vörösmarty utcai székházánál a tömeg az Aradi utcától az Andrássy útig torlódott fel.

A szervezők a tömegben “Ezt még nem lopta el a Fidesz” feliratú matricákat osztogattak, és arra buzdították a résztvevőket, ragasszák fel oda, amit nem tudnak ellopni tőlük.

Az Erzsébet téren Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja, független országgyűlési képviselő a demonstrálók előtt azt mondta: “a korrupció évtizedek óta a magyar politika rákja”. Kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök a rendszerváltás utáni időszak “legkorruptabb kormányfője”.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek eleve csökkentik a korrupció esélyét.

Nagy Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa, a Zala megyei közgyűlés tagja Tiborcz Zoltán, Orbán Viktor veje cégének kikötővásárlására utalva azt mondta: Keszthelyen “kikötött a kormányzati korrupció”.

A demonstráción mások mellett részt vett Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester és Mécs Imre korábbi országgyűlési képviselő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.