Postabezárások Budaörsön – A Magyar Posta válaszolt is, meg nem is

(Budaörs, 2015. március 04. – Budaörsi Infó) A 2015. február 28-ai testületi ülésen, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közölte, hogy nem járt sikerrel a Magyar Postával való egyeztetése a városnak, és két postahivatalt is bezárnak a városban. Felkerestük a Magyar Postát, viszont sajtószóvivőjük az egyes kérdéseinkre nem válaszolt, hanem annak az előre elkészített általános sajtónyilatkozatnak kicsit módosított változatát küldte el, mint korábban laptársunknak.

 

 

Kíváncsiak lettünk volna, hogy végzett-e felmérést, tanulmányt a Magyar Posta azzal kapcsolatban, hogy milyen következményei lehetnek a két helyi postahivatal bezárásnak Budaörsön, és hogy milyen segítségre lett volna szükségük, hogy a továbbiakban is működhessenek a hivatalok.

Mindezek mellett rákérdeztünk arra is, hogy az agglomerációban más postát is bezártak, vagy csak Budaörsöt érinti ez a döntés. Az is érdekelt volna minket, hogy a budaörsi lakosság nagy részének a felháborodásáról tudnak-e, és hogy szeretnék, tudják-e ezt orvosolni, egyáltalán számítottak-e ilyen mértékű felháborodásra.

 

Apáti-Tóth Kata a Magyar Posta Zrt. szóvivője az egyes kérdésekre adott konkrét válaszok helyett egy általános tájékoztatót és nyitvatartási rendet küldött szerkesztőségünk számára.

A leírtakból megtudtuk, hogy a Budaörsön működő posták forgalma csökkent, ami elmondásuk szerint ellehetetleníti a racionális működést, és hogy a Magyar Posta Zrt. természetesen egyeztetett Budaörs Város Önkormányzatával, a tárgyalások részleteiről – tekintettel a korrekt partneri viszonyra – nem áll módjukban bővebb információt rendelkezésünkre bocsátani. A törvények szerint a Magyar Postának csak két hivatalt köteles működtetnie Budaörsön, amit a bezárások után is túlteljesít – húzták alá.

Kérjük Budaörs Város Önkormányzatát, hogy mentse fel a “korrekt partneri” titoktartás alól a Magyar Postát és/vagy közölje olvasóinkkal, hogy min bukott meg az egyeztetés.

Olvasóinkat arra kérjük, olvassák el a Magyar Posta válaszát, amit változtatás nélkül közlünk, és döntsék el, hogy mennyire ismeri a Magyar Posta a tevékenységét érintő helyi viszonyokat, hogy mennyire megalapozottan támasztható alá észérvekkel a budaörsi lakótelepet és Kamaraerdőt érintő döntésük.

 

 

Kérdései kapcsán a Magyar Posta Zrt. az alábbiakról tájékoztatja:

 

A Magyar Posta az ország egyik legnagyobb, egységes fizikai hálózatával rendelkezik, hiszen több mint 2700 postahelyet és több száz mobil posta járatot üzemeltet. A Társaság célja, hogy a postahelyeken magas színvonalon, kulturált, modern környezetben szolgálják ki munkatársaink az ügyfeleket.

Ennek feltételei a nagyon alacsony forgalmat bonyolító posták esetében nem teremthetőek meg.

A Budaörsön működő posták forgalma az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, ami sajnos ellehetetleníti a racionális működést. A Magyar Posta Zrt. felé tulajdonosi elvárás az ésszerű, felelős gazdálkodás, így az ügyféligények visszaesése miatt szükségessé vált a kapacitások igénybevételhez igazítása, az erőforrások koncentrálása, az ügyfélforgalom frekventáltabb postahelyekre történő irányítása.

A budaörsi postákat érintő racionalizációs folyamatról szóló döntést a Magyar Posta Zrt. természetesen a forgalmi adatok alapos elemzését követően, a jogszabályi megfelelést maximálisan betartva hozta meg.

Továbbá mérlegelte azt is, hogy a városban a Magyar Posta az elmúlt időszakban új posta létesítésére és meglévő posták infrastruktúrájának fejlesztésére több mint 200 millió Ft-ot fordított, amelynek nagy részét a 2013-ban átadott Szabadság úti főpostára fordítottuk, ahol jelenleg, a kialakított munkahelyek harmada kihasználatlan. A forgalomátterelés tehát a modern, felújított postahelyre irányítja az ügyfeleket, így az ügyfelek magasabb színvonalú szolgáltatásokhoz juthatnak.

 

2015. március 16-ától Budaörs 2-Kamaraerdő posta (Budaörs, Kismartoni utca 45.) és Budaörs 3-as posta (Budaörs, Szivárvány utca 3.) tevékenységét az alábbi elérhetőségeken található posták látják el:

 

Cím

Nyitva tartás

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Szombat

Vasárnap

Budaörs, Szabadság út 74.

08:00-18:00

08:00-18:00

08:00-18:00

08:00-18:00

08:00-18:00

zárva

zárva

Budaörs, Sport utca 2-4.

08:00-20:00

08:00-20:00

08:00-20:00

08:00-20:00

08:00-20:00

08:00-20:00

08:00-15:00*

Budaörs, Gyár u. 2.

09:00-15:00

09:00-15:00

09:00-15:00

09:00-15:00

09:00-15:00

zárva

zárva

Budaörs, Kinizsi utca 1-3

08:00-19:00

08:00-19:00

08:00-19:00

08:00-19:00

08:00-19:00

09:00-16:00

zárva

Budaörs **Szabadság utca 134.

07:00-17:00

08:00-18:00

08:00-20:00

08:00-18:00

08:00-16:00

zárva

zárva

 

 

 

 

 

 

 

 

* Budaörs Sport u. 2-4. postahely 2015. március 15-től vasárnap zárva tart.

**Kizárólag okmányirodai ügyintézéshez kapcsolódó postai szolgáltatóhely.

 

Az átirányítás során a Posta figyelembe vette, hogy Budaörs 2-Kamaraerdő és Budaörs 3-as posta a városban igénybe vett postai szolgáltatások nagyon alacsony hányadát bonyolítják átlagosan naponta szolgáltatóhelyenként.

A Budaörs 3-as postához legközelebb eső Szabadság út 74., és a Sport utca 2-4. szám alatti posták gyalogosan 10-20 perc alatt elérhetőek, illetve helyi tömegközlekedési eszközökkel is megközelíthetőek, melyek között ingyenes buszjárat is megtalálható. Budaörs 2-es posta helyett pedig a Kinizsi utca 1-3. szám alatti postát ajánljuk ügyfeleinknek, amely szintén megközelíthető ingyenes buszjárattal is.

Budaörs hét postahelyén jelenleg a kiépített ügyfélkapcsolati munkahelyek száma 25 darab, a kihasználtság alapján azonban csak 17 ügyfélkapcsolati munkahelyen veszik igénybe a szolgáltatásokat az ügyfelek. A rendelkezésre álló kapacitások több mint 30 százaléka tehát kihasználatlan.  A postahelyek racionalizációját követően a postai szolgáltatásokat a továbbiakban ellátó postákon összesen 18 kialakított ügyfélkapcsolati munkahely áll majd az ügyfelek rendelkezésére. Mindemellett a hosszabb nyitvatartási idővel, magasabb ügyfélkomfortot és szélesebb szolgáltatási portfóliót biztosító postákhoz koncentrálódik a forgalom, ezáltal az ügyfélkiszolgálás szintje emelkedik.

 

A racionalizálásban érintett valamennyi munkavállaló részére továbbfoglalkoztatási lehetőséget ajánlott fel a Magyar Posta Zrt.

 

Az elmúlt hetekben a Magyar Posta szintén új szolgáltatás bevezetésével bővítette a budaörsi lakosoknak nyújtott szolgáltatási portfólióját, hiszen az Auchan áruházban található azon országos szinten átadott 20 darab csekkbefizető automata egyike, mellyel az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják elérni ezt a szolgáltatásunkat. Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. Szintén az Auchan áruháznál található a Magyar Posta egyik csomagautomatája is, továbbá csomagátvételi lehetőséget biztosítunk a budaörsi MOL benzinkúton (Budaörs, 18225 sz. MOL töltőállomás Cím: 2040 Budaörs METRO) működő MOL PostaPonton is.

 

A Magyar Posta Zrt. törekszik arra, hogy a klasszikus postai szolgáltatások iránti igény csökkenését új szolgáltatások bevezetésével kompenzálja. Az elmúlt években éppen ezért a számlázási, mérőóra leolvasási, ügyfélszolgálati tevékenység jelentős hazai szereplőjévé vált. Ezen tevékenységi körhöz kapcsolódóan a Magyar Posta Zrt. Budaörs Szabadság út 74. alatti főpostán TIGÁZ és FŐGÁZ ügyfélszolgálati tevékenységet is folytat.

 

A Magyar Posta, mint kijelölt egyetemes postai szolgáltató, az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben foglaltak szerint Budaörsön két postahelyet kötelezett üzemeltetni, ezzel szemben az erőforrások koncentrációját követően is négy szolgáltatóhely, illetve az okmányirodai ügyintézéshez kapcsolódóan egy postapartner áll majd az ügyfelek rendelkezésére.

 

A Magyar Posta Zrt. természetesen egyeztetett Budaörs Város Önkormányzatával, a tárgyalások részleteiről – tekintettel a korrekt partneri viszonyra – nem áll módjában bővebb információt rendelkezésére bocsátani.

 

Üdvözlettel:

Apáti-Tóth Kata

szóvivő, Magyar Posta Zrt.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] Tamás, a Postabezárások Budaörsön- A Magyar Posta válaszolt is, meg nem is című cikkünkkel kapcsolatban a következő észrevételeket […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.