Vasárnapig lehet benyújtani a felsőoktatási felvételi kérelmeket

Vasárnapig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon keresztül a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre. A diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg.

 

A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint kizárólag elektronikus úton, az e-felvételin keresztül lehet a kérelmeket benyújtani. A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

Az e-felvételi – a Felvin történő regisztráció után – a február 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni. Utóbbi történhet Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímére beküldve.

Azokat a dokumentumokat, amelyek február 15-ig nem állnak rendelkezésre, legkésőbb július 9-ig pótolhatják a jelentkezők.

A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint – ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése – bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül.

Minden további jelentkezési helyért 2-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg – ezen információk a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

Az Oktatási Hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy február 16-ig kell valamennyi érettségizőnek benyújtania jelentkezését az érettségire.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.