Munkástanácsok: felháborító a minimálbérre hivatkozni a kenyérár esetében

A Munkástanácsok Országos Szövetsége felháborítónak tartja, hogy a kenyér áráról kibontakozó vitában egyesek arra hivatkoznak, a minimálbéremelés miatt nem lehet a kenyér árát csökkenteni.

 

A munkástanácsok keddi közleményükben úgy fogalmaznak: “az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezetőjét kevéssé zavarják a tények, amikor első helyen a minimálbérek növekedését említi.”

A munkavállalói képviselet felhívja a figyelmet arra, sok pékségben csak minimálbéren fizetik a dolgozókat, és szerintük távol áll a valóságtól, hogy a pékeknek a minimálbéresek miatt megy rosszul.

A 2013. évi nyilvános eredmény kimutatás alapján a szövetség három pékség adatait ismertetve azt írja, hogy az egyik, a budapesti agglomerációban működő, ismert nevű cégnek az előző évhez képest az árbevétele csaknem 20 százalékkal, a nyeresége 40 százalékkal nőtt, amely után 6,3 százalékos kulccsal adózott. Eközben a bérköltsége 6,7 százalékkal, jóval az árbevétel és a nyereségnövekedési ütem alatt emelkedett.

A munkástanácsok számítása szerint egy másik, Szabolcs megyei pékségnél az anyagköltségek levonása után maradó, úgynevezett hozzáadott érték 33 százalékkal nőtt, a minimálbéren foglalkoztatott pékek bérét azonban ettől jóval elmaradó mértékben, 5,8 százalékkal emelték meg.

A harmadik, ugyancsak Szabolcs megyei vállalat 2013-ban veszteséges volt, annak ellenére, hogy az árbevétele csaknem 10 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A cég nem a béremelésektől lett veszteséges, mivel a bérköltségét az elért 10 százalékos áremelkedés ellenére 15 százalékkal csökkentette. A veszteség az anyagi ráfordítások 25 százalékos növekedéséből származott, amit azonban semmilyen begyűrűző áremelés nem indokolhatott, legfeljebb a rossz gazdálkodási döntések – írja közleményében a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.