Ismeretlenek eltüntették a helyéről Tripoli közismert “gazellás szobrát”

Ismeretlenek, feltehetően iszlamista milicisták eltüntették a helyéről Tripoli közismert “gazellás szobrát”. A kormány nyomozást rendelt el az ügyben, amely a közösségi médiát is megmozgatta.

 

A szobor egy gazellát simogató meztelen nőt ábrázol, és egy belvárosi körforgalomban található szökőkútban állt, a Földközi-tenger felé fordulva. A BBC líbiai tudósítója szerint a bronzszobor az olasz gyarmati idők óta állt itt, egészen kedd reggelig, amikor az arra járók hűlt helyét találták.

A tripoli városi vezetés és a kulturális minisztérium is elítélte az esetet, és nyomozást rendeltek el a vandalizmusnak minősített ügyben, amelyért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. A közösségi média is gyorsan reagált, a legtöbb helyi reakció elítélő volt – írta a BBC újságírója.

tripoli_gazellas_szobor2

A legtöbben azokat az iszlamista csoportokat sejtik a háttérben, amelyek 2012 óta több, az oszmán uralom korából származó sírt és mecsetet dúltak fel, mert hitük szerint ott bálványimádás zajlott. A “gazellás szobor” eltávolítását is követelték már hasonló csoportok az alkotás “erkölcstelenségére” hivatkozva, vélhetően az alak meztelensége miatt. Egy twitteres kommentelő azért ujjong a szobor eltávolításán, mert az alkotást az elnyomó olasz gyarmati uralomhoz köti – írja a CNN.

A helyi hatóságok már 2012 februárjában jelezték, hogy tudomásuk szerint iszlamista milíciák fenyegetik a szobrot.

Az ország nemzetközi közösség által elismert kormánya és parlamentje Tripoliból a keleti Tobruk városába tette át székhelyét, miután augusztusban fegyveres csoportok, köztük militáns iszlamisták elfoglalták a főváros jelentős részeit.

Líbia helyzete azóta instabil, hogy 2011-ben megdöntötték Moammer Kadhafi több évtizedes uralmát. Az olajban gazdag országot jelenleg két rivális kormány próbálja irányítani, miközben különböző etnikai csoportok, milíciák és politikai frakciók is küzdenek a hatalomért.
http://www.bbc.com/news/world-africa-29898279
http://edition.cnn.com/2014/11/05/world/africa/libya-gazelle-statue/index.html?hpt=wo_bn7

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.