Vb-2014 – D csoport: Az olaszok nyerték az európai rangadót, Costa Rica legyőzte Uruguayt

Az olasz válogatott szombaton 2-1-re legyőzte az angol csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság D csoportjának első fordulójában.

 

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Squadra Azzurra Claudio Marchisio révén a 35. percben szerzett vezetést, de két perccel később Daniel Sturridge egyenlített, azonban Mario Balotelli 50. percben fejelt góljára már nem tudtak válaszolni a szigetországiak.
A Gianluigi Buffon kapust bokasérülés miatt nélkülöző olaszok legutóbb tavaly szeptemberben nyertek mérkőzést, azóta hét meccsen hatszor döntetlent értek el és egyszer kikaptak.
Az 1966-ban világbajnok Anglia csütörtökön a kétszeres első Uruguayjal, míg a négyszeres aranyérmes Olaszország pénteken Costa Ricával találkozik a második fordulóban.

foci_vb_2014_anglia_olaszo

D csoport, 1. forduló:
Olaszország-Anglia 2-1 (1-1)
—————————-
Manaus, Amazónia Arénája, 42 500 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Marchisio (35.), Balotelli (50.), illetve Sturridge (37.)
sárga lap: Sterling (92.)

Olaszország:
————
Salvatore Sirigu – Gabriel Paletta, Matteo Darmian, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini – Marco Verratti (Thiago Motta, 57.), Daniele De Rossi, Antonio Candreva (Marco Parolo, 79.), Andrea Pirlo, Claudio Marchisio – Mario Balotelli (Ciro Immobile, 73.)

Anglia:
——-
Joe Hart – Glen Johnson, Gary Cahill, Phil Jagielka, Leighton Baines – Steven Gerrard, Jordan Henderson (Jack Wilshere, 73.), Raheem Sterling, Danny Welbeck (Ross Barkley, 61.) – Daniel Sturridge (Adam Lallana, 80.), Wayne Rooney

I. félidő:
———-
35. perc: Pirlo a neki gurított labdát átlépte, így a mögötte érkező Marchisio egy állítás után 23 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).
37. perc: Rooney futott el a bal oldalon, majd tökéletesen adott középre az üresen érkező Sturridge elé, aki pattánásból 6 méterről helyezett a kapuba (1-1).

II. félidő:
———–
50. perc: Candreva csapta be egy lövőcsellel a védőjét a jobb oldalon, így tisztán adhatott középre, tökéletes beívelését pedig a hosszú oldalon érkező Balotelli 3 méterről fejelte a kapuba (2-1).

Az első percekben inkább az angolok veszélyeztettek, de aztán már az olaszok akarata érvényesült, akik sokat birtokolták a labdát és lassan építették akcióikat, hogy ne jöjjön lendületbe a fiatal és gyors játékosokból álló szigetországi alakulat. Az angolok a széleken vezetett gyors támadásokkal és átlövésekkel próbálkoztak, míg az olaszok hirtelen ritmusváltásokkal és a mesterien játszó Pirlo hajszálpontos beindításaival szerettek volna a rivális védelme mögé kerülni. Sok helyzet nem volt ugyan, de ez elsősorban annak tudható be, hogy – a gyors gólváltás ellenére – mindkét gárda kiválóan védekezett. A szünet előtti percekben az Eb-ezüstérmes olaszok beszorították az angolokat, egy ízben Jagielka mentett a gólvonalról Balotelli emelése után, majd a jobb kapufa segítette ki Hartot.
A második félidő egy olasz góllal indult, utána az angoloknak több helyzetük is volt, hogy ismét szinte azonnal egyenlítsenek, de ezek kimaradtak. Később kiegyenlítetté vált a játék, a színvonal viszont változatlanul magas, az iram pedig hatalmas volt. Mindkét csapat nagyrészt befejezte támadásait, így ígéretes lehetőségekben sem volt hiány, de igazi ziccer nem alakult ki. Ahogy telt az idő, a vezetés birtokában úgy húzódtak egyre visszább az olaszok az eredmény tartása érdekében és egészen a meccs végéig sikeresen “ölték az időt”, sőt, az utolsó pillanatokban még ők szerezhettek volna újabb gólt, azonban Pirlo szabadrúgása a keresztlécen csattant.

 

 

 

 

Bombameglepetés: Costa Rica legyőzte Uruguayt

 

Costa Rica válogatottja bombameglepetésre 3-1-re legyőzte a négy éve negyedik Uruguay csapatát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság D csoportjának nyitómérkőzésén.

A legnagyobb sztárját, Luis Suarezt sérülés miatt nélkülöző Uruguay az első félidő 23. percében még vezetést szerzett Edinson Cavani értékesített büntetőjével, de a második játékrészben Costa Rica kevesebb mint negyedóra alatt fordított Joel Campbell és Oscar Duarte találatával, majd a csereként beállt Marco Urena első labdaérintéséből a 84. percben végleg eldöntötte a találkozót. A vereséget nehezen viselték az uruguayiak és sorozatos durvaságok után a német játékvezető kiállította Maximiliano Pereirát.
Uruguay csütörtökön Angliával, míg Costa Rica pénteken Olaszországgal találkozik a második fordulóban.

foci_vb_2014_urguay_costa_rica
D csoport, 1. forduló:
Costa Rica-Uruguay 3-1 (0-1)
—————————-
Fortaleza, Castelao Stadion, 45 000 néző, v.: Felix Brych (német)
gólszerzők: Campbell (54.), Duarte (57.), Urena (84.), illetve Cavani (23., 11-esből)
piros lap: Pereira (94.)
sárga lap: Lugano (50.), Gargano (56.), Caceres (81.)

Costa Rica:
———–
Keylor Navas – Cristian Gamboa, Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Michael Umana, Junior Diaz – Celso Borges, Yeltsin Tejeda (José Miguel Cubero, 75.) – Bryan Ruiz (Marco Urena, 82.), Christian Bolanos (Michael Barrantes, 89.) – Joel Campbell

Uruguay:
——–
Fernando Muslera – Maximiliano Pereira, Diego Lugano, Diego Godin, Martin Caceres – Egidio Arevalo Rios, Walter Gargano (Alvaro Gonzalez, 60.), Christian Stuani, Cristian Rodriguez (Abel Hernandez, 76.) – Diego Forlan (Nicolas Lodeiro, 61.), Edinson Cavani

I. félidő:
———-
22-23. perc: Forlán bal oldali beadása után Díaz húzta vissza Luganót, a megítélt büntetőből pedig Cavani a bal alsó sarokba lőtt (0-1).

II. félidő:
———–
54. perc: egy jobb oldali beadás után Bolanos megcsúsztatta a labdát, amely Campbell elé került, a támadó pedig 10 méterről a kapu bal oldalába bombázott (1-1).
57. perc: Bolanos jobb oldali szabadrúgásból ívelt középre, Duarte a hosszú oldalon érkezve az alapvonalhoz közel egy védő szorításában előrevetődve fejelt a bal alsó sarokba (2-1).
84. perc: Campbell indította a 16-os jobb oldalán Urenát, aki a kapujából feleslegesen kifutó Muslera mellett elgurította a labdát a jobb alsó sarokba (3-1).
94. perc: Pereira szándékosan és nagy erővel belerúgott Campbell lábába, a bíró kiállította.

Az uruguayiak birtokolták többet a labdát, de támadó játékuk korántsem volt hatékony, így alig veszélyeztették a papíron szerényebb játékerőt képviselő riválisuk kapuját. A félidő derekán a dél-amerikaiak mégis vezetést szereztek Cavani értékesített büntetőjével. Ezt követően Costa Rica bátrabban futballozott, ennek eredményeként több lehetőség is adódott Muslera kapuja előtt, de a közép-amerikai együttesnek nem sikerült egyenlítenie a szünetig.
A folytatásban sem változott a játék képe, az esélyesebb Uruguay kényelmesen futballozott, így Costa Rica irányította a játékot. Az előző vb negyedik helyezettje ráfázott a visszafogottságára, mivel riválisa három perc alatt két gólt szerezve – teljesen megérdemelten – fordított. A kékmezesek ezt követően sem tudtak újítani, igaz, ekkor már ellenfelük sem erőltette a támadásokat. Uruguay görcsösen próbálkozott a hajrában, de nem volt átütő erő a játékában, sőt, egy ellentámadásból harmadszor is gólt kapott, így a vb első komoly meglepetését szolgáltatta vereségével.

 

 

 

 

D csoport: eredmények, állás, további program

 

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság D csoportjának szombati, 1. fordulós eredményei:

Olaszország-Anglia 2-1 (1-1)
korábban:
Costa Rica-Uruguay 3-1 (0-1)

A csoport állása:
1. Costa Rica    1  1  –  –   3-1  3 pont
2. Olaszország   1  1  –  –   2-1  3
3. Anglia        1  –  –  1   1-2  0
4. Uruguay       1  –  –  1   1-3  0

A csoport további programja:
2. forduló:
június 19.: Uruguay-Anglia, Sao Paulo 21.00
június 20.: Olaszország-Costa Rica, Recife 18.00
3. forduló:
június 24.: Olaszország-Uruguay, Natal 18.00
június 24.: Costa Rica-Anglia, Belo Horizonte 18.00

 

 

 

 

C csoport: eredmények, állás, további program

 

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság C csoportjának szombati, 1. fordulós eredményei:

Elefántcsontpart-Japán 2-1 (0-1)
korábban:
Kolumbia-Görögország 3-0 (1-0)

A csoport állása:
1. Kolumbia           1  1  –  –   3-0  3
2. Elefántcsontpart   1  1  –  –   2-1  3
3. Japán              1  –  –  1   1-2  0
4. Görögország        1  –  –  1   0-3  0

A csoport további programja:
2. forduló:
június 19.: Kolumbia-Elefántcsontpart, Brazíliaváros 18.00
június 20.: Japán-Görögország, Natal 0.00
3. forduló:
június 24.: Japán-Kolumbia, Cuiabá 22.00
június 24.: Görögország-Elefántcsontpart, Fortaleza 22.00

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.