Velencei Biennále – Megnyílt a magyar pavilon kiállítása

A közös építés erejét mutatja be a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása – hangoztatta az Építés/Building című tárlat csütörtöki megnyitóján Olaszországban Gulyás Gábor nemzeti biztos.

 

A két kurátor, Jakab Csaba és Márton László Attila által rendezett kiállítás egyaránt bemutatja a Kárpát-medencei építőtáborok jelentette modellt, a régió ősépítményeinek világát és a mai egyetemisták helyszíni közös munkájának eredményét is – emlékeztetett Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében.

Kiemelte: a biennále idei magyar kiállítása a Kárpát-medence gazdag, sokszínű világát idézi fel a látogatók számára. A kiállításon látható lesz egy nagy térkép piros pontokkal és csipeszekkel, amelyek azokat a helyeket jelölik, ahol közös munkában, kalákában jött létre valamilyen hasznos építmény.

A kiállítás központi gondolata, hogy az építés embert és környezetet formáló erejét, a közösségben való gondolkodást bemutassa; mindez szervesen illeszkedik az idei Velencei Biennále központi gondolatához, amely az építés fundamentumainak fontosságát hangsúlyozza – hívta fel a figyelmet.

velencei_biennale_2014_magyar_kiallitas3

A helyettes államtitkár szerint joggal beszélhetünk globalizálódott világról, ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy ez kis közösségekből áll.

Emlékeztetett arra, hogy 1980-ban néhány építészhallgató kirándulást tett a visegrádi hegyekben, majd Makovecz Imre vezetésével megszervezték a visegrádi építőtábort, amivel nemcsak az építészhallgatók gyakorlati képzése, hanem az építés egy szinte elfeledett formája éledt fel. A kalákában építések egy-egy közösség szükségletére kínálnak megoldást, miközben olyasmire tanítják a résztvevőket, ami több ennél – hangsúlyozta.

A kiállítás szerves része a Kunkovács László néprajzkutató fotóiból készült sorozat, amely a népi építészet sajátos és múlandó remekeit mutatja be, de a tárlaton maketteket is láthatók, melyek egy gyakorlati kihívásra, egy tér hasznos berendezésére születtek.

A kiállításhoz kiírt pályázaton nyertes temesvári csapat egy mai, újragondolt “szakállszárító” tervével nyert, ezen elgondolás mentén készültek el a Giardini park hat padjának felújításával is.

A kiállítás egyfajta interaktív játékra, csipeszelésre invitálja a résztvevőket, hogy ezzel ők maguk is részesei legyenek az eseménynek, a kiállítás így közösségi élmény legyen – mondta a magyar pavilon idei projektjéről Hammerstein Judit.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. Rem Koolhaas, a Biennále holland főkurátora szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Az építészeti seregszemle a nagyközönség számára szombaton nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.