Magyarországi diákokat szállító autóbuszok ütköztek Gyulafehérvár környékén

Magyarországi diákokat szállító autóbuszok ütköztek egymással szerda este Gyulafehérvár szélén – 12 diák és egy felnőtt könnyebb sérüléseket szenvedett.

 

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a 11 és 13 év közötti magyarországi diákokat szállító román illetve magyar rendszámú autóbusz Nagyenyed felé tartott, amikor Gyulafehérvárnál a hátsó autóbusz nekiütközött az előtte fékező első busznak, és azt nekilökte két előtte haladó személygépkocsinak.

Alina Marescu, a Fehér megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, egy gyulai iskola diákjai utaztak a két autóbuszon.

A baleset bejelentését követően a román hatóságok több mentőautót küldtek a helyszínre. A balesetben 13-an szenvedtek könnyebb sérüléseket, közülük kilenc gyermeket és két felnőttet mentővel a gyulafehérvári megyei kórházba szállítottak.

Pál Zoltán, a csoport egyik idegenvezetője az MTI-nek elmondta, a gyulai Implom József Általános Iskola diákjai a Határtalanul program keretében érkeztek háromnapos erdélyi kirándulásra, melynek Nagyenyed, Torockó, Kolozsvár és Nagyvárad lesznek az állomásai. Az idegenvezető szerint a kirándulás útitervét nem kell módosítani a baleset miatt. Hozzátette, inkább csak biztonságból szállíttatták be a kórházba kivizsgálásra azokat a gyermekeket, akik kisebb zúzódásokat szenvedtek.

Az idegenvezető megjegyezte, csak az ő esetében kellett vérző sebet ellátniuk az orvosoknak. Ő a második busz sofőrje mellett ült, és a jármű betört szélvédője vágta el a kezét. Pál Zoltán azt is elmondta, a hatóságok példásan jártak el, Fehér megye prefektusa is ellátogatott a kórházba, hogy személyesen tájékozódjon a beszállítottak állapotáról. Az idegenvezető szerint a csoport nem sérült tagjait már el is jutottak a nagyenyedi szállásukra, a kórházba bevitt kirándulók az után utazhatnak tovább, hogy valamennyiük számára kiállítják a kórházi kivizsgálás iratait.

Denisa Marinescu, a gyulafehérvári kórház ügyeletes orvosa az MTI-nek elmondta, hogy a buszbaleset áldozatai csak kisebb zúzódásokat szenvedtek, senkit sem kellett beutalni közülük. “A tanítójukkal és az idegenvezetőjükkel együtt elhagyhatják a kórházat, de a kirándulás során még megfigyelés alatt maradnak” – nyilatkozta az orvos.

 

FRISS:

 

Kiengedték az erdélyi kórházból a gyulai iskola balesetben sérült diákjait

Kiengedték a gyulafehérvári kórházból a gyulai Implom József Általános Iskola balesetben sérült 12 általános iskolás tanulóját és egy velük utazó felnőttet. Mindenki az útiterv szerinti nagyenyedi szálláshelyen tartózkodik – tájékoztatta a hat tagintézményt, köztük az érintett iskolát is magában foglaló Gyulai Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője az MTI-t.

Sióréti Gabriella megerősítette a Kolozsvári Médiafax hírügynökség értesülését, amely szerint Magyarországi diákokat szállító autóbuszok ütköztek egymással szerda este Gyulafehérvár szélén, 12 diák és egy felnőtt könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az összevont intézmény vezetője, akinek saját lánya is a kirándulók között van elmondta: szerda hajnalban két magyar rendszámú autóbusszal mintegy három osztálynyi, 75-80 felső tagozatos, 11-13 év közötti diák indult erdélyi körútra. A sofőröktől, a tanároktól és a diákoktól kapott információk szerint Gyulafehérvárnál jelentős útfelújítások vannak, ahol egy vártalan helyzet következtében a diákokat szállító első autóbusz fékezésre kényszerült és a mögötte haladó hátulról nekiütközött.

Az intézmény vezetője kiemelte a román hatóságok és egészségügyi szolgálat gyors és szakszerű intézkedését. A sérült magyar rendszámú autóbusz helyett azonnal romániai mentesítő buszt biztosítottak részükre, hogy a nem sérült gyermekek mielőbb eljussanak nagyenyedi szálláshelyükre. A romániai hatóságok magyarul beszélő pszichológust biztosítottak a beleset traumáinak könnyebb feldolgozására.

Az igazgató hozzátette: a diákok a tervek szerint pénteken érkeztek volna haza. Holnap reggel a gyermekek állapotától teszik függővé, folytatják-e a tervezett utat Erdélyben, vagy hazatérnek Gyulára. A kapcsolattartás állandó a szülők, a tanárok és a diákok között. A késő esti információk szerint már nyugodtabb a hangulat a diákok körében és nagy valószínűséggel a kirándulást az eredeti tervek szerint folytatják. A Határtalanul program keretében ellátogatnak Nagyenyed mellett Torockóra, Kolozsvárra és Nagyváradra is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.