Az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP kapta a legnagyobb arányú szavazatot

Az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládján belül, mind a 28 uniós tagországot figyelembe véve, a Fidesz-KDNP szerezte a legnagyobb arányú, 51,49 százaléknyi szavazatot – derül ki a hétfő hajnalban hozzáférhetővé vált választási eredményekből.

 

Orbán Viktor miniszterelnök már a magyar eredmények közzététele után elmondott beszédében megemlítette, hogy az EP legnagyobb frakcióját adó pártcsoport tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez.

A sok EU-tagállamban már végeredménynek tekinthető összesítés szerint az EPP-n belül egyetlen más pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie hazájában.

Lettországban egy liberális-konzervatív pártszövetség, az Egység (Vienotiba) a szavazatok 46,19 százalékát szerezte meg.

A 28 tagországban – nem végleges eredmények szerint – egyetlen párt mondhat magáénak a Fidesz-KDNP-énél jobb eredményt, a szocialista frakcióhoz tartozó Máltai Munkáspárt, amely 53,3 százaléknyi szavazatot szerzett.

Számos tagországban a győztes párt még a 30 százalékot sem érte el. Szlovákiában például az Irány-Szociáldemokrácia az érvényes voksok 24,09 százalékával már nyerni tudott. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 25,4 százalékával győzött. Spanyolországban az elsőként befutó Néppárt alig több mint 26 százalékot szerzett. Belgiumban – ahol országrészek szerint más pártokra szavaznak – a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) 18,4 százalékkal nyert.

Választási eredmények megyénként (2014. május 25.) A mandátumot szerzett pártok eredményei százalékban

Választási eredmények megyénként (2014. május 25.) A mandátumot szerzett pártok eredményei százalékban

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.