Hídmakettek a Közlekedési Múzeumban

Makettek és fotók mutatják be a magyarországi hidakat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban szombattól látható kiállításon.

 

A július 16-ig látogatható Hidak a Dunán című tárlat Gyukics Péter fotóival mutatja meg a Duna hídjait a forrástól a torkolatig – közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.

A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik az amatőr modellezők számára meghirdetett pályázatra érkezett 16 különleges hídmodellt is, amelyek között valóságos és elképzelt hidak is megtalálhatók, így egyebek mellett a szolnoki Tiszavirág híd 8200 gyufaszálakból épített makettje, hajóhíd-rekonstrukció és vasbeton ívhíd.

A Tiszavirág híd makettjét Horváth Adrienn és Derbák Gergő készítette el gyufából, hűen lemásolva a feljárólépcsőket, pilléreket és az úttestet áttörő átlátszó ablakokat. Hornperger Arnold, Papp Róbert és Huszár Ramóna a dunaújvárosi Pentele hidat örökítették meg, részletgazdagon ábrázolva a korlátokat, lámpaoszlopokat és az úttest útburkolati jeleit is. Egyed Roland biatorbágyi viaduktja 1:50-es lépték szerint készült: a vasszerkezet nemcsak elemeiben egyezik az eredetivel, hanem a legapróbb részletek, például a szegecsek is látszanak rajta, a vasúti sínek rozsdásak, és a rozsdás por belepi a sínek környezetét is.

A fantáziahidak között található Kovács Péter műve, amely tökéletesen bemutatja egy vasbeton ívhíd szerkezetének lényeges elemeit, az alkalmazott anyagok pedig olyan benyomást keltenek – színük, anyagminőségük, tapintásuk alapján – mint az igazi vasbeton hidak. Kucsay József deszkapallókból készült, kötelekkel összekötött és sövény-támfalakkal megerősített hajóhíd-rekonstrukciója letűnt korokat idéz.

Tüske Roland fantáziahídja mély völgyet ível át, bemutatva a környezetet – bokrokat, fákat, köves partoldalú folyót, sziklákat – is. A híd alkotója a mindennapi otthonokban található alapanyagokat is felhasználta az építésnél, például tűzőkapcsokból készítette a híd korlátját, hurkapálcákból a híd gerendáit, hullámpapírból a terepasztal merevítőit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.