Orbán beszéde miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet

Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét – jelentette ki az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

 

Perebijnisz hangoztatta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal. Ukrajna-Magyarország

“Ezek a kijelentések mint olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk” – fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy “megfontoltan” álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika.

A szóvivő szavai szerint ugyanakkor kedvezően fogadta az ukrán fél a magyar külügyminisztérium március 28-ai közleményét, amelyben a magyar tárca elítélte a Jobbik e témában elhangzott “provokatív” nyilatkozatait.

 

 

 

Ukrán politikusok és vezető tisztviselők reagáltak Orbán autonómia-kijelentésére

 

Nem sérti Ukrajna szuverenitását Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a határon túli magyar kisebbség autonómiájáról tett szombati kijelentése – vélekedett Danilo Lubkinszkij ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán hírportálok jelentése szerint.

A politikus elmondta, hogy még meg kell vizsgálniuk, pontosan mi és hogyan hangzott el a magyar kormányfő beszédében. Hangsúlyozta ugyanakkor, biztos abban, hogy a magyar kormány határozottan támogatja Ukrajnát.

“A mi álláspontunk is határozott és változatlan. Védjük az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket különös gondoskodással, figyelemmel viszonyulunk az országunkban élő magyar kisebbséghez” – jelentette ki kedd esti nyilatkozatában a diplomata.

Olekszandr Szics nacionalista Szabadság (Szvoboda) párti miniszterelnök-helyettes az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy “ha Ukrajna gyengeséget mutat, a magyarok mellett mások is ki akarnak majd szakítani egy-egy darabot területéből”. “Annak érdekében, hogy ne teremtsenek precedenst a Krímben történtek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése, az ukrán államnak erőt kell mutatnia. A politikus hozzátette, hogy “az ukrán földek történelme olyan, hogy egyes területek hosszabb-rövidebb ideig más államok megszállása alatt voltak”.

Szerhij Szoboljev, a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője a Szevodnya című lap hírportáljának kommentálva a magyar miniszterelnök kijelentését hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész megfelelő választ adni, beleértve adott esetben egy külügyi jegyzéket. Szavai szerint erre abban az esetben kerülhet sor, ha a kijevi magyar nagykövet – akit előző nap bekérettek az ukrán külügyminisztériumba – megerősíti, hogy a miniszterelnöki kijelentésének “betűje és szelleme” megfelel annak, amit a sajtó nyilvánosságra hozott. Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán parlament is megfelelő választ ad majd.

Viktor Baloha kárpátaljai független parlamenti képviselő, az Egységes Központ nevű párt vezetője a RusNews.ua hírportálnak kedd este úgy vélekedett, hogy a kárpátaljai magyarok számára biztosított a kulturális autonómia. Ennek alátámasztására megemlítette az ungvári egyetem magyar szakát, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, továbbá azt, hogy Beregszászban regionális nyelv a magyar. Hozzátette, hogy a magyar kisebbség érdekeit a megyében két politikai szervezet is képviseli: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Baloha megjegyezte, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség kulturális és vallási jogai nagyobb tiszteletben vannak, mint az ukrán nemzetiségűeké voltak Viktor Janukovics volt államfő elnöksége alatt. A kettős állampolgárságról azt mondta, hogy az lekerül a napirendről, amint Ukrajna az Európai Unió tagjává válik.

 

 

 

Az UMDSZ alelnöke szerint rosszul fordították le ukránra Orbán Viktor beszédét

 

Az ukrán médiában helytelen fordításban értelmezték Orbán Viktor miniszterelnök szombati beiktatási beszédének a Kárpát-medencei és a kárpátaljai magyarságra vonatkozó részét – mondta Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke szerdán az Ukrinform hírügynökségnek.

Kőszeghy azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az ukrán média kedden szenzációként tálalta Orbán Viktor beiktatási beszédének a kárpátaljai magyarokra vonatkozó részét, úgy állítva be azt, mintha a magyar miniszterelnök autonómiát és kettős állampolgárságot követelt volna az ukrajnai magyar közösség számára. Valójában nem követelésről van szó, hanem annak a megállapításáról, hogy ezek a jogok megilletik az említett közösséget – derül ki a beszédnek a mukachevo.net munkácsi híportál által már kedden kora délután szó szerint idézett részéből. E forrás szerint ez a rész így hangzott: „A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában”.

Ezzel összefüggésben Kőszeghy kifejtette: rosszul fordították le tehát a magyar kormányfő beszédének a külhoni magyarsággal kapcsolatos megállapítását. A miniszterelnök a Kárpát-medencében élő magyar nemzeti kisebbségek összességének vonatkozásában beszélt nemzeti-kulturális autonómiáról – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az ukrajnai magyarok számára fontos a magyar miniszterelnök által megfogalmazott álláspont, amely szerint Magyarország támogatja Ukrajnát ezekben a nehéz időkben.

Kőszeghy emlékeztetett, hogy a kulturális autonómia és az önigazgatás lehetőségének biztosítása, amelyet a magyar kormányfő is említett, nem számítanak újdonságnak Ukrajna számára, és időszerűek is a jelenlegi helyzetben. Reményét fejezte ki, hogy az új kijevi vezetés pozitív módon oldja meg ezeket a kérdéseket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.