Konferencia a városfejlesztés és a kreatív ipar kapcsolatáról

A kreatív szektor és a városfejlesztés lehetőségeinek kapcsolatáról zajlik nemzetközi konferencia Kreatív Közép-Európa címmel Budapesten.

 

A konferenciát az innocities nevű program szervezte, amely Közép-Európa kreatív iparának résztvevőit szeretné összekapcsolni a városvezetőkkel, gazdasági kamarákkal és a politikai döntéshozókkal.

Az eseményen a meghívott szakemberek előadásokat tartanak a kreatív ipar szerepéről a Közép-európai országokban, emellett a résztvevők hallhatnak arról, hogy mitől válik egy vállalkozás innovatívvá, hogyan segítheti az állam és a város a kreatív gazdaságot és azon keresztül az innovációt vagy hogy miként képzelhető el a kreativitás és az innováció a nemzetközi cégek esetében.

Az innocities program alapvetően a Közép-európai fővárosok és a Duna-menti városok hosszú távú együttműködési programjaként jött létre, azonban a szervezők szándéka, hogy más európai országokat is bekapcsoljanak a kezdeményezésbe.

Szokolay Örs, az innocities program kezdeményezője a konferencia szünetében rendezett tájékoztatón kiemelte: a kreatív ipar teljesítménye még az uniót sújtó gazdasági krízis alatt is folyamatosan emelkedett és egyre nagyobb a hatása a többi gazdasági szektorra is. Ez a felismerés vezette el az ötletgazdákat oda, hogy életre hívjanak egy olyan civil kezdeményezést, amely kiaknázza a kreatív iparban rejlő lehetőségeket, összekapcsolva azt a döntéshozó és gazdasági szervekkel, hogy mind a két fél számára hatékony, gazdaságélénkítő együttműködések születhessenek.

Az innocities virtuális és személyes találkozásokra ad lehetőséget, olyan projektötletek, megvalósult vagy tervezett projektek ismertetésére, amelyekhez partnerek, finanszírozók csatlakozását biztosítja a program. Ez egyebek mellett a közös forrásszerzést is segíti.

A konferencián részt vett többek között Peter Oborn, a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) helyettes elnöke, Michal Olszewski, Varsó polgármester-helyettese és Petra Nagyová-Dzerengová, Pozsony alpolgármestere is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.