Legfeljebb minimálisan növekszik jövőre a lakáspiac

A lakáspiacon a válság óta évente 85-90 ezer ingatlan cserél tulajdonost, a szám jövőre sem változik, legfeljebb minimálisan emelkedik az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat szerint. Fellendülésre csak középtávon, 2-3 éves távlatban számítanak.

 

Az OC szerdai közleményében ismerteti: a lakáspiac 2009-ben megfeleződött, azóta tartja a 85-90 ezres darabszámot, ennek is döntő része használt lakás, miután eladásra gyakorlatilag nem épül lakóingatlan. Az árak 2008 óta 20 százalékkal csökkentek, így csak az első lakásukat vásárlók, illetve a befektetési céllal vásárlók járnak jól.

Amíg a korábbi években a külső hatások, például a végtörlesztések révén komolyan befolyásolták a lakáspiacot, addig 2013 a szabályozást tekintve viszonylag csöndben telt. Annak ellenére is, hogy év elején változtak pozitívan az állami kamattámogatás feltételei. Az 5 éves támogatási időszakon végig fix lett a támogatás mértéke, emelkedett a támogatott hitel maximális értéke is – új lakásnál 10-ről 15 millióra, illetve használtnál 6-ról 10 millió forintra – mégsem mutatkozik ezek hatása.

A vásárlók többsége élethelyzetéből adódóan dönt, például családot alapít, elválik, vagy egyedül maradva a nagy lakást kisebbre cseréli.

A közlemény utal arra, hogy az a vásárló, aki a régi lakása eladásából teremti meg az új vételárát, kénytelen elszenvedni a 20 százalékos áresést, igaz a vételnél ezt részben vagy egészben visszakapja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.