Fidelitas: megdöbbentő, hogy a Gyermekrák Alapítvány elnök egy gyermekmentővel közlekedik

A Fidelitas “megdöbbenéssel értesült” arról, hogy a Gyermekrák Alapítvány elnöke, Balogh István egy gyermekmentő feliratú kisbusszal “rendszeresen furikázik budai luxusvillája és a belváros között”. A Fidelitas aktivistái demonstráltak a Gyermekrák Alapítvány elnökének budapesti háza előtt 2013. december 18-án.

 

A nagyobbik kormánypárt ifjúsági tagozata úgy fogalmaz: “ennél már nincs lejjebb”. Közleményükben hozzáteszik: egyre többször derül ki, hogy “szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat”.

Szerintük ezek az esetek alkalmasak arra, hogy az emberek jó ügyekbe vetett hitét megmérgezzék, valamint a tisztességesen gazdálkodó alapítványok támogatóit is elriasszák. A Fidelitas épp ezért felhívja a kormányt, hogy a leghatározottabban lépjen fel az “alapítványmaffia” felszámolása érdekében: minden lehetséges eszközzel, így még szigorúbb ellenőrzésekkel kell biztosítani, hogy a karitatív célokra szánt támogatásokat rendeltetésüknek megfelelően használják.

Az index.hu hírportál kedden reggel közölte: “mentős körökben jó ideje terjed a pletyka”, hogy a Gyermekrák Alapítvány „Gyermekmentő” feliratú Mercedesével reggelente maga Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A portál többször is a tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke elmondta, hogy a betegszállítót néha “közérdekű ügyintézésre” is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

demonstr_gyermekrak_alapitvany_elnoke_haza_elott2_fidelitas2013dec

 

A Fidelitas a karitatív szervezetek szigorúbb ellenőrzését kezdeményezi

 

Egy bizonyos összeghatár feletti egyszázalékos szja-támogatás esetén kötelezően ellenőriztetnék a karitatív alapítványok gazdálkodását a Fidesz-frakció fidelitas-os tagjai, akik erről törvényjavaslatot nyújtanak be – jelentette be szerdán a Fidesz ifjúsági tagozatának alelnöke.

Falusi Vajk az MTI-nek elmondta: az összeghatár kialakítása előtt egyeztetnek évek óta működő karitatív szervezetekkel.

A Fidelitas az alapítványi támogatások átláthatóbbá tételét szeretné elérni, mert álláspontjuk szerint jelenleg több alapítvány is visszaél a segíteni akaró emberek bizalmával és pénzével, és az egyszázalékos felajánlásoknak is csak a “töredéke” jut el a rászorulókhoz. Falusi Vajk úgy fogalmazott: egyre több “ügyeskedő” jelenik meg a karitatív szervezetek körül, akik egyfajta “alapítványbizniszt” üzemeltetnek.

A Fidelitas szerint a törvényjavaslatuk elfogadásával még időben kiderülhetne egy-egy szervezetről, ha az “alapítványmaffiába” tartozik.

A Fidelitas üdvözli, hogy az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.