Washingtont “nagyon aggasztja” az egyiptomi helyzet

Az Egyesült Államokat “nagyon aggasztja” az Egyiptomban kialakult helyzet – hangoztatta szerdán az amerikai külügyi szóvivő.

 

 

Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is “cseppfolyós”, és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban.

“Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az, amit a helyszínen látunk” – fogalmazott Psaki. Hozzátette, hogy az amerikai kormány szerint a legjobb lehetőség a békés politikai megoldás lenne.

A szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem áll egyik fél pártján sem, ugyanakkor értésre adta Washington elégedetlenségét Mohamed Murszi egyiptomi elnök kedd éjjel elmondott beszéde miatt. (Ebben Murszi kijelentette, hogy akár az élete árán is megvédi választott hivatalának legitimitását.)

Psaki szavai szerint Murszinak “többet kellene tennie” annak érdekében, hogy valóban megfeleljen az egyiptomiak igényeinek.

A szóvivő szerint az egyiptomi elnöknek felhívást kell intéznie az erőszak, beleértve a nők elleni erőszak beszüntetésére. Egyúttal lépéseket kell tennie az ellenzékkel és a hadsereggel folytatandó tárgyalások érdekében, a válságot politikai eszközökkel kell megoldani.

“Úgy gondoljuk, hogy minden oldalnak lépéseket kell tennie az egymással folytatandó tárgyalások és az erőszak szintjének csökkentése érdekében és fel kell emelnie a hangját az erőszak ellen” – válaszolta Psaki arra kérdésre, hogy mi az Egyesült Államok álláspontja az egyiptomi hadsereg fellépésével kapcsolatban.

 

 

Külügyminisztérium: egyelőre nem változnak az utazási ajánlások

Egyelőre nem változtat a Külügyminisztérium az Egyiptommal kapcsolatos utazási ajánlásain, de a helyzet rendkívül gyorsan változhat az országban, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a konzuli szolgálat figyelmeztetéseit és a híradásokat – mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.

Kifejtette: a tüntetések inkább az egyiptomi nagyvárosokra jellemzők, a magyar turisták által is kedvelt helyeken általában nincsenek megmozdulások, vagy ha mégis, azok békések, az üdülőhelyeken ügyelnek a turisták biztonságára.

A konzuli szolgálat egyelőre nem változtat az országra vonatkozó figyelmezetésén, de a Külügyminisztérium folyamatosan nyomon követi és értékeli a helyzet alakulását – közölte.

Kaleta Gábor elmondta: az Egyiptomba utazóknak saját biztonságuk érdekében érdemes elkerülniük a tömegmegmozdulásokat és a környéküket is. Ha ilyet látnak, a lehető legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt, és ne készítsenek fényképeket – magyarázta.

Arra is kitért, hogy ha hivatalos ügyintézés céljából kívánják felkeresni az egyiptomi belügyminisztérium idegenrendészeti hivatalának Tahrír téren található központját, telefonon előzetesen egyeztessenek időpontot az intézménnyel.

A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal elérhető – jegyezte meg.

Kaleta Gábor azt javasolta az utazóknak, hogy indulásuk előtt töltsék ki a konzuli szolgálat honlapján található regisztrációs űrlapot (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-regisztraciorol), mert az egy esetleges vészhelyzetben megkönnyítheti a kapcsolattartást és a konzuli védelem biztosítását.

Közölte: jelenleg az országban mintegy 220-250 magyar él életvitelszerűen, velük a kairói nagykövetség folyamatosan tartja a kapcsolatot, biztonságban vannak. A nagykövetségtől eddig még senki sem kért segítséget az országban kialakult helyzet miatt – tette hozzá.

Az egyiptomi hadsereg szerdáig adott ultimátumot Mohamed Murszi elnöknek a nép követeléseinek teljesítésére szólítva fel az államfőt. Mohamed Murszi egy a Facebookon közzétett üzenetben tudatta, hogy nem mond le.

Az utóbbi napokban több millió tüntető követelte Murszi távozását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.