Csütörtökön is kánikula várható országszerte

Csütörtökön is országszerte kánikula várható, a legtöbb megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt.

 

 

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A többi megyére és a főváros területére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy csütörtökön is nagyon erős, 7,9-es UV-B sugárzás várható.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: csütörtökön a hőség mellett délután egy-egy helyen kialakulhat zivatar, amelyet felhőszakadás, átmenetileg viharossá fokozódó szél és jégeső kísérhet.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

 

Megdőltek a napi melegrekordok szerdán

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt szerdán – közölte Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Elmondta, hogy az országos és a fővárosi június 19-i melegrekord 2012-ben dőlt meg legutóbb. Tavaly ugyanezen a napon Budapesten Újpesten volt a legmelegebb, 34,8 Celsius-fokot mértek. Az ország legmelegebb pontja akkor Bugac volt, ahol 35,5 fokot mértek.

Most ennél is magasabb hőmérsékletet mértek. Budapesten, szintén Újpesten 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ennél egytized fokkal melegebb volt a Bács-Kiskun megyei Kelebián, így az új országos napi melegrekord 37,3 fok lett.

Szerdára virradóra az eddigi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt, méghozzá több helyen. A legmagasabb értéket hajnalban a Kab-hegyen mérték, ahol csak 24,2 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.