Százan kaptak antibiotikumot az agyhártyagyulladásban meghalt lány környezetében

A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt váci gimnazista lány közvetlen környezetében élők közül szerdáig 106-an kaptak megelőző jelleggel speciális antibiotikumot, újabb megbetegedést nem tapasztaltak – tájékoztatta a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos az MTI-t.

 

 

Homor Zsuzsanna közölte: a múlt hét végén elhunyt diáklány családtagjai, barátai, sporttársai, az ugyanabba az iskolába, a váci Madách Imre Gimnáziumba járó diákok és tanárok részesültek a gyógyszeres kezelésben. A népegészségügyi szakemberek folytatják a diáklánnyal kapcsolatba került további emberek felkutatását, hogy indokolt esetben ők is megkaphassák a tablettát – tette hozzá.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen körülmények között betegedett meg a lány, akinek szervezetében a boncolást követő mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták az agyhártyagyulladást okozó (neisseria meningitidis) baktériumot – mondta Homor Zsuzsanna, aki szerint a kórokozó tünetmentes hordozása igen gyakori, elsősorban a fiatalok körében.

Újabb megbetegedést a haláleset óta nem jelentettek – hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki cáfolta azt a “hiedelmet”, amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást kullancsok terjesztik.

A 17 éves gimnazistánál múlt hét csütörtökön náthaszerű tünetek jelentkeztek, majd másnapra belázasodott, ezért a háziorvosához fordult. A kezelés ellenére láza tovább emelkedett, hányt is, később azonban a gyógyszerek hatására átmeneti javulás állt be nála, de ennek ellenére szombat reggel otthonában, az ágyában holtan találták.

Homor Zsuzsanna kedden elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján e betegség járványos formában nem fordult elő, és járvány most sincs sem Vácon, sem az érintett gimnáziumban. Az ÁNTSZ intézkedésére a váci egészségügyi szakemberek megkezdték az ingyenesen hozzáférhető, speciális, a torokban, illetve orrban lévő baktériumok gyors elpusztítását szolgáló gyógyszer felírását a lánnyal szoros kapcsolatban állók számára. Az iskolában elrendelték a fertőtlenítést is. Aggodalomra nincs ok – fűzte hozzá. Ez a betegség csak nagyon szoros és/vagy gyakori, ismételt érintkezés révén terjed, és a cseppfertőzéssel továbbadható baktérium igen rövid ideig életképes a szervezeten kívül – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik biztos és hatékony módja hosszú távon a védőoltás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.