MSZP: vissza kell adni a tudást és annak értékét az országnak

Az MSZP választási győzelme esetén visszaadja azt a tudást és oktatási lehetőséget, amit a jelenlegi kormányzat elvett a fiataloktól, mert az alanyi jogon jár mindenkinek – jelentette ki Kunhalmi Ágnes vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az MSZP elnökségi tagja hozzátette: “a tudatosan egymásra épülő rossz lépések sorozatának működésképtelen rendszere” nem szolgálja a gyermekek érdekeit.

 

 

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a szándékosan kitalált és kialakított jelenlegi rendszer megvonja a tudást, válságot okoz, melynek a tünetei már az oktatás sok területén érzékelhetőek. Példaként említette a “beiskolázási zavart”, ahol kétezer első osztályosnak nem tudtak helyet biztosítani, a férőhelyhiány ellenére elrendelt 3 éves kortól való kötelező óvodáztatást, a mindennapos kötelező testnevelés-, hit- és erkölcstanórákat. Arra is kitért, hogy idén 45 ezer fiatal már meg sem próbált felvételizni a felsőoktatásba.

Az MSZP elnökségi tagja azt mondta: a rossz, kizárólag Fidesz-érdekeket szolgáló oktatáspolitikai rendszert 2011-ben a Széll Kálmán tervvel indították el. Ezt követően a forráselvonások mentén megalkották a köznevelési és szakképzési, felsőoktatási törvényeket, a Nemzeti alaptantervet, majd “lenyúlták” a tankönyvpiacot, végül bevezetnék a szakfelügyeleti rendszert – közölte.

Kunhalmi Ágnes úgy vélte: a jövő generációja nem érzi jól magát az országban, mert a kormány megnehezíti az életüket, ezért inkább elmenekülnek egy másik országba, ahol boldogulni tudnak.

Kijelentette: a 2014-es választások után az MSZP ennek véget fog vetni, elsőként is rendbe teszik az oktatáspolitikát. Szavai szerint újra biztosítják az oktatás megfelelő forrásait, “helyreállítják” a tankötelezettségi korhatárt, kiveszik a mindennapos testnevelésórákat, és megint választható tantárggyá teszik a hit- és erkölcstanoktatást. Hozzátette: visszaadják az iskolaigazgatók döntési jogköreit, és az oktatásirányításban újra az önkormányzatiság elvét fogják érvényesíteni. Biztosítják a Nemzeti alaptantervtől 30 százalékban való eltérési lehetőséget, felszabadítják a tankönyvpiacot és egy akkreditációra épülő szabályozott versenyt hoznak létre, a szakfelügyelet helyett pedig mérő értékelő rendszert fognak kiépíteni – sorolta az szocialista politikus.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.