Holokauszt-emléknap – KIM-államtitkár: az emléknappal a jövő nemzedékeinek kell üzenni

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjával a jövő nemzedékeinek kell üzenni, hogy ők is szembenézzenek a múlttal, “mert múlt nélkül nincs jövő” – mondta Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

 

 

A jövő kedden országszerte tartandó egésznapos program kapcsán kifejtette: az emlékezés kötelesség, ami “felelősséggel terheli az utókort”, s ezzel együtt jár az újraértelmezés kötelessége is. Megjegyezte, a fiataloknak azokat az értékeket kell felmutatni, amelyeket zsidó honfitársaink hoztak létre, de ezzel együtt fel kell hívni a figyelmet az ő személyes tragédiájukra.

Kiemelte, Emlék-képek: Feledhetetlen 20. századi élettörténetek címmel a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban kiállítás nyílik, amelyet június 23-ig, a múzeumok éjszakájáig lehet megtekinteni. A tárlat Robert Capa zsidó származású fotóművész képei közül is bemutat néhányat, valamint emléket igyekszik állítani a magyar kultúra azon kimagasló alakjainak, akiknek sorsát megpecsételte a holokauszt tragédiája, de életművükkel máig hatnak és velünk élnek – tette hozzá.

Balatoni Mónika szólt arról, hogy az emléknapon a KIM a középiskolásoknak a magyarországi holokauszt jövő évi 70. évfordulójára pályázatot hirdet. Céljuk, hogy a diákok a saját régióikban felkutassák a tudományos, a kulturális és a sportélet jelentős magyar zsidó képviselőit, így pedig lehetőség lesz a vidéki tragikus sorsok megjelenítésére is. A pályaműveknek februárig kell beérkezniük, a legjobbakat pedig 2014. április 16-án kiállítják.

Kitért arra, hogy Hódmezővásárhelyen és Pécsen is tartanak emlékezéseket.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója rámutatott: helyes volt az a parlamenti döntés, miszerint az iskolásokat kell elsősorban megszólítani az emléknappal, hogy “az ifjú szívekbe ültessük el az emberszeretetet”, illetve azt, hogy “ne bélyegezzük meg és ne rekesszük ki egymást”, hanem “tartsuk be az együttélés szabályait”, hogy a holokauszt tragédiája még egyszer ne forduljon elő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy csapás a vidéket érte, ott irtották ki kíméletlenül a zsidóságot, de az áldozatok teljesítménye a mai napig megtalálható a magyar településeken.

Beszámolt arról, hogy még most is újabb és újabb személyes tárgyi felajánlások – megsárgult fényképek, iratok – érkeznek hozzájuk a nagyszülők, szülők hagyatékából, ugyanis sokan egészen a közelmúltig egyáltalán nem beszéltek a gyermekeiknek, unokáiknak a holokauszt borzalmairól. Úgy fogalmazott: a koncertrációs táborokból hazahozott tárgyak bűnjelek, amelyek azt mutatják, hogy mire képes az ember a másik emberrel szemben, ennek pedig figyelmeztetnie kell a mai társadalmat arra, hogy vigyáznia kell minden tagjára.

Az Országgyűlés döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját. A magyarországi zsidóság gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.