MSZP: a felelősök össze-vissza hazudoznak

A “hókáosz” ügyében a felelősök “hazudoznak össze-vissza és hülyének kívánják nézni az embereket” – jelentette ki vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista Gúr Nándor. A politikus leszögezte: ha egy országban vészhelyzet alakul ki, akkor a kormány felelőssége, hogy azt kezelje.

 

 

A politikus megjegyezte: már a 7 és 15 napos előrejelzésekből is látszott, hogy március 15-én nagyobb mennyiségű csapadék hullhat és akár hóátfúvások is lehetnek. A politikus hangsúlyozta, ennek ellenére szerdán semmilyen megelőző intézkedés nem történt. Hozzátette: a csütörtöki nap is így kezdődött, még a hófogókat sem tették vissza a helyükre.

A kálváriát nem a hideg és a szél, hanem azok az emberek okozták, akiknek az lett volna a dolguk, hogy megelőzzék a bajt, “Orbántól, Pintérig” – jelentette ki. Meggyőződése szerint akiknek ez lett volna a dolguk, azok nem hozták meg a megfelelő intézkedéseket. Megkérdezte, hogy ha Pintér Sándor belügyminiszter szerint felelőtlenek azok, akik útnak indultak, akkor az úton 15 órát töltő Giró-Szász András kormányszóvivő is felelőtlen-e.

Megismételte korábbi bejelentésüket, amelyek szerint az MSZP egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amelyik a hétvégi havazás és az annak nyomán kialakult káosz hátterét tárná fel. Hangsúlyozta: nem azért van szükség a bizottságra, mert mindenáron felelősöket akarnak keresni, hanem azért, mert az ilyen helyzeteket a későbbiekben el kell kerülni.

Ha Magyarországot egy nagy földrengés vagy más hasonló horderejű természeti katasztrófa sújtja, akkor a hétvégén látható felelőtlenségnek és káosznak embernek sokasága lehetne a vesztese – jelentette ki. Csak annak köszönhető, hogy ez nem így történt, hogy az emberek összefogtak egymással, a “civilek, az önkéntesek, a posztoló rendőr, a mentős, a tűzoltó tette a dolgát, még ha nem is kapott egyértelmű útmutatást, nekik még egyszer köszönet”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy 2006. augusztus 20-án az MSZP-kormány csődöt mondott a fővárosra lecsapó vihar kezelésekor, azt felelte: akkor egész más volt az intézkedésre rendelkezésre álló idő, mert csak három órával korábban lehetett csak tudni, hogy hol és mi fog történni. Hozzátette: akkor az esemény szervezőjét megbüntették. Hozzátette: tudomása szerint a katasztrófavédelem vezetője is megrovást kapott. Most viszont a kormány a bizottság felállítását, a helyzet tisztázását sem támogatja – jelentette ki Gúr Nándor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.