Császárné Kollár Tímea: “a legnagyobb disznóság lett volna” a székely zászló ellen tüntetni

(Budaörs, 2013. március 10., Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó több budaörsi önkormányzati képviselő véleményét is ismertette székelyzászló-ügyben. Wittinghoff Tamás polgármester, Laczik Zoltán MSZP-s képviselő, Leipán Tibor független képviselő, Török István fideszes alpolgármester álláspontját ismerhették meg az olvasók. Most Császárné Kollár Tímea Jobbikos önkormányzati képviselő és megyei pártelnök álláspontját közöljük, aki szerkesztőségünkben személyes interjút adott a kérdésben.

 

 

Császárné Kollár Tímea nemcsak a székelyzászló-üggyel kapcsolatban osztotta meg velünk a véleményét, hanem részletes választ is adott Ceglédi Zoltán politikai kommunikátornak, aki március elsején a Budaörsi Közéleti Klub vendégeként szinte valamennyi párt mellett, a Jobbikról is erős kritikát fogalmazott meg.

Császárné Kollár Tímea a székelyzászló-üggyel kapcsolatos személyes érzéseiről így számolt be: “az első, ami eszembe jutott egy tábla volt, ami Székelyudvarhely meg Csíkszereda között volt kirakva. 2005-ben, amikor kint voltunk Csíksomlyón, ott egy fatábla volt kihelyezve, esetleg emlékeznek rá… Az volt ráírva, hogy “Dec. 5. vajon mi?”. Majd így folytatta: “a Fidesz mint kétharmados kormányzó párt ugye ezt fölvállalta, a székely zászló kihelyezését Budafokon fideszes polgármester kezdte el, illetve Kövér László volt az első, aki felhívta erre a figyelmet.

Örültem volna neki, ha az ember tudja, hogy emögött mindig száz százalékig az van, amit mi is oda gondolunk. Összességében nyilván örültem neki még akkor is, hogyha egyébként egy olyan párt teszi ezt, akivel rengeteg egyéb más problémánk van az élet többi területét tekintve.

Azért mert akkor, december 5.-én, annyira magukra hagytuk és olyan szomorúságot okoztunk a határon túli magyaroknak, amiben a Fidesz is egyébként benne volt, hiszen ellene nem mentek és nem is tettek meg mindent a szavazás előtt, amit megtehettek volna, hanem igenis teret engedtek a SZDSZ-es, MSZP-s őrjöngésnek. Nem tudok mást mondani…; mert az, ami ott lezajlott, az felháborító volt.

Tehát ilyen formán azt mondom, hogy ez változás volt a Fidesz-KDNP részéről, hogy nem szemét-fülét befogva hagyta, hogy menjenek az események, hanem tényleg egy konkrét kiállást hirdetett meg, erre szólított föl.”

A budaörsi jobbikos képviselő kiemelte, hogy megyei elnökként természetes követi a megyében zajló eseményeket, így a székely zászló kihelyezésének ügyét is, majd azt is hozzátette, hogy befejezné a mondandóját, amit Wittinghoff Tamás polgármester a képviselő-testületi ülésen belé folytott: “tehát 40-50 Pest megyei település önkormányzatán lobog már a székely zászló vagy már elfogadott határozati javaslat van az ügyben, és lobogni fog. Tahitótfalu az egyetlen olyan település, ahol nem a Városházára került ki a zászló, hanem a település egy más pontján.”

Az újságokban megjelent cikkek kapcsán Császárné Kollár Tímea megjegyezte, hogy “ugye a médiában – többek között, az önök kérdéseire adott, helyi politikusok válaszaitól rettenetesen elkeseredtem, de még sokkal jobb szó az, hogy borzalmasan felháborodtam.”

A képviselő asszonytól azt is megkérdeztük, hogy mennyire ad igazat abban Wittinghoff Tamás polgármesternek, hogy – véleménye szerint – a székelyzászló-ügyét “mindkét oldalon azok gerjesztik, akiknek a megbékélés helyett az ellentétek szítása az érdekük”. Császárné Kollár Tímea így reagált a budaörsi polgármester véleményére: “ez nem így van, ez a szolidaritás kifejezése, akkor is kötelességünk lenne, ha nem lett volna december ötödike, de azután, hogy volt, így aztán végképp kötelességünk bebizonyítanunk azt, hogy mi egy nemzet vagyunk.”

Budaörsön, a város képviselő-testületének február 27-én tartott ülésén Császárné Kollár Tímea egyedül maradt előterjesztésével, Török István fideszes alpolgármester megkérte őt arra, hogy vonja vissza sürgősségi beadványát, a zászló Városházára történő kitűzésének indítványát.  (Török István alpolgármester álláspontját is olvashatják itt az oldalunkon – a szerk.)

A képviselő asszonytól megkérdeztük, hogy mennyire érzi úgy, hogy a helyi Fidesz-KDNP kihátrált mögüle , amire Császárné a következőket válaszolta: “én szeretném róluk azt feltételezni, hogy a székely zászló ügyét ők amúgy támogatják. Azt hogy miért nem a Városháza és miért a Templomkert, elképzelhetőnek tartom, hogy ugyanazért, amiért én visszavontam az előterjesztésemet, ami jelesint az, hogy hiába egy elfogadott határozati javaslat, mindent sajnos meg lehet akadályozni. Itt nagyon sokan helyeztek kilátásba tüntetést az interneten kommentelők közül. A  legnagyobb disznóság lett volna…, a legnagyobb disznóság a székelyek jogos igényét tekintve , ha nekik azt kellett volna végignézniük, hogy van egy település Magyarországon, ahol azzal szórakozunk, hogy egy elfogadott határozati javaslatot egyáltalán foganatosítani tudunk-e, és hogy milyen technikai indokokkal fogják esetleg ezt egyesek meghiúsítani… A legrosszabb az lett volna, ha tényleg lett volna ilyen tüntetés. Én úgy gondoltam, hogy ezt erkölcsileg nem lehet felvállalni. Lehet, hogy a Fidesznél – de ezt tényleg tőlük kell megkérdezni –, nem szerettek volna konfrontálódni ezügyben.”

Császárné Kollár Tímea arra is magyarázatot adott, hogy ő végül miért vonta vissza előterjesztését: “én magam nyilván nem a konfrontálódás miatt (mert azt én szoktam), hanem amiatt, mert nem szerettem volna olyan méltatlan helyzetbe hozni sem a székelységet, sem ezt az egész ügyet olyan mederbe terelni, hogy nemzetben nem, vagy nem úgy gondolkodók olyan véleményeket közöljenek, hogy ők ‘nem értenek egyet’, hogy ‘ez egy román zászló’ – mert azért, olvastunk ilyeneket is! Ez annyira méltatlan lett volna, hogy én úgy gondoltam, akkor legyen a Templomtéren kitűzve a zászló – ezért vontam egyébként vissza az indítványt –, de akkor legalább olyanok lesznek ott, akiknek tényleg szívügye ez, és nem pedig a határozati javaslat kötelezvénye viszi őket oda. Lehet, hogy a Templomkert jobban meg is érdemli ezt a székely zászlót.”

Beszélgetésünk végén azt is megtudtuk a képviselő asszonytól, hogy március 14-én, az ünnep előestéjén – kérésének eleget téve – lehetőséget kap arra, hogy a Templomkertben, a székely zászló kihelyezésének alkalmából ünnepi beszédet mondjon.

A székely lobogó Budaörsön történő kitűzéséről tudósítani fogjuk olvasóinkat.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.