NGM: módosult az ipari parkokra vonatkozó kormányrendelet

A kormány az ipari parkokra vonatkozó kormányrendelet legfrissebb módosításával biztosítja az ipari parkok hatékonyabb és versenyképesebb működését, szem előtt tartva azok foglalkoztatás bővítésre, valamint gazdasági növekedésre gyakorolt hatását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 

A módosítás lehetővé teszi, hogy az ipari parkok hatékonyabban hívhassák le az európai uniós forrásokat, hozzájárulva a regionális vállalkozásfejlesztési törekvésekhez.

A Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár vezetésével, a kormányzat és az ipari parkok képviselői által közösen működtetett Ipari Park Tanács javaslataira épülő új szabályozás egyfelől rugalmasabb a korábbinál, mivel már 350 munkavállaló foglalkoztatása esetén lehetővé teszi az ipari park cím megszerzését. Ugyanakkor szigorúbb is, mert kizárja azokat a parkokat a cím viselésére jogosultak köréből, amelyek nem produkálnak valós gazdasági működést.

Az új szabályozás létrehozza a tudományos és technológiai park kategóriát. Ezt a címet akkor nyerheti el egy ipari park, ha abban legalább három vállalkozás kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységét felsőoktatási intézménnyel, vagy akadémiai intézettel együttműködve, kutatási szerződés alapján közösen működteti.

A szaktárca közleménye emlékeztet, hogy 2013. január 1-jén elindult az ipari park portál (www.ipariparkokmagyarorszag.hu), amely angol és magyar nyelven nyújt információt többek között a parkok jellemzőiről és eredményeiről, az általuk nyújtott szolgáltatásokról. A betelepülni kívánó vállalkozások itt könnyen és gyorsan elérhetik az egyes ipari parkokhoz rendelt online felületet, amelynek kialakításában maguk a parkok is részt vesznek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.