Gyurcsány Ferenc: az államfő nem viselkedhet pártpolitikusként

Demonstrációt tartott a Demokratikus Koalíció (DK) a köztársasági elnök budai hivatala előtt szerdán annak érdekében, hogy az államfő ne írja alá a választási eljárási törvényt, hanem küldje meg azt az Alkotmánybíróságnak.

 

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke arra kérte Áder Jánost, hogy ne viselkedjen pártpolitikusként, és forduljon az Alkotmánybírósághoz. A volt kormányfő úgy fogalmazott: “köztársasági elnök úr, a demokraták számítanak önre”.

Áder Jánosnak őrködnie kell az állampolgári jogok és a demokratikus berendezkedés felett – hangoztatta. Azt mondta: az államfő tisztességére, hivatali esküjére apellálnak, és arra, hogy korábban közölte, az Ab-hoz fordul, ha kétség támad benne bármely törvény alkotmányosságáról.

A DK alelnöke, Molnár Csaba eközben petíciót adott át Haszonicsné Ádám Máriának, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatójának. Ebben a többi között a választójog előzetes feliratkozáshoz kötése, a regisztráció szabályai és a pártok kampánylehetőségeinek korlátozása miatt kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá a választási eljárási törvényt.

A jogszabály érvelésük szerint az alaptörvénnyel, az Európai Unió alapjogi chartájával és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is ellentétes, mivel szükségtelenül korlátozza a választójogot.

Gyurcsány Ferenc a tüntetésen arról beszélt, hogy az új szabályok csalásokra adnak lehetőséget, a választások szabadságát veszélyeztetik, ezáltal azt is, hogy a kormányváltás és azzal együtt az ország számára szükséges változások megtörténhessenek.

Véleménye szerint az előzetes regisztráció bevezetése azért is káros, mert a választási részvétel csökkenését okozza, ezzel kisebbíti a következő kormány legitimációját, erejét.

A tüntetés előtt az elnöki hivatal teát osztott a résztvevőknek. A Sándor-palota oldalában található Szent György teret megtöltő demonstrálók közül sokan fáklyát tartottak a kezükben, többen pedig “János, ne légy (k)áder” feliratú táblával üzentek az államfőnek.

Kedden az MSZP is petíciót juttatott el az államfőhöz a választási eljárási törvény megvétózását kérve. Az alaptörvény szerint a jogszabályt az Országgyűlés elnökének öt napon belül kell megküldenie a köztársasági elnöknek – a parlamenti honlapon fellelhető adatok szerint ez szerda estig nem történt meg -, akinek ugyancsak öt napja van aláírni és elrendelni a kihirdetését, vagy alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.