Az államháztartás hiánya 122 milliárd forint volt augusztusban

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 122 milliárd forint volt, az első nyolc hónapban a deficit 559,5 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 97,1 százalékát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 

Az NGM közlése szerint ez év augusztusában a központi költségvetés 106 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 19,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly augusztusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 50,1 milliárd forint volt, 2011. január-augusztusában a deficit 1.544,6 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye szerint az egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű augusztus végi hiányokat összevetve az idei a módosított előirányzat 68,8 százaléka lett, ami jóval kedvezőbb a tavalyi 85,0 százaléknál.

A központi költségvetés az idei első nyolc hónapban 648,5 milliárd forint hiányt halmozott fel, ami az éves előirányzat 109,2 százaléka, míg a társadalombiztosítási alapok január-augusztusi hiánya mindössze 100 millió forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 89,1 milliárd forintos többlettel zártak 2012 első nyolc hónapjában.

A központi költségvetés augusztusi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 52 milliárd forinttal lettek magasabbak. Az adóbevételek közül az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyit. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés augusztusi kiadásai – döntően egyedi folyamatok miatt – mintegy 141 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

A kiadások tavalyi évtől eltérő alakulásában szerepet játszott az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások növekménye, a magasabb kamatkiadások és a 2012. május 1-jétől központi költségvetési szervként működő megyei önkormányzati intézmények kiadásai.

Az NGM közleménye szerint mindezek nem teszik összehasonlíthatóvá a két év augusztusi kiadásait. Magasabbak voltak emellett az egyedi és normatív támogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése miatt), a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (az uniós programok kifizetései következtében) és az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások is.
Kamategyenleg

A kamatkiadások 2012 augusztusában 109,5 milliárd forintot tettek ki, 60,4 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 14,2 milliárd forintos szintet értek el, 2,3 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás 95,3 milliárd forint volt, 58,1 milliárd forinttal lett több, mint az előző évben, mely a kamatfizetések éven belüli lefutásának előző évitől eltérő alakulásának következménye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.