Szerdára összehívhatják a jereváni parlament rendkívüli ülését

Szerdára összehívhatják az örmény parlament ülését, amelyen a Magyarországgal meglévő diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről dönthetnek – közölte az Örményországban kormányzó Köztársaság párt alelnöke szombaton.

 

Galuszt Szaakjan a Novosztyi-Armenyija elnevezésű hírügynökségnek elmondta, hogy a párt parlamenti frakciója hétfőn valószínűleg megkezdi a szükséges aláírásgyűjtést a rendkívüli parlamenti ülés összehívása érdekében.

“Minden bizonnyal szerdán az ülésre sor kerül”- jelentette ki az örmény kormánypárti politikus, aki jelenleg Hegyi Karabahban tartózkodik. 21 éve, 1991 szeptember 2-án kiáltották ki örmény támogatással a Helyi Karabah Köztársaságot, amelynek hovatartozása miatt az 1994-es békekötésig véres háború dúlt Örményország és Azerbajdzsán között.

Szaakjan elmondta: az örmény parlamentet a Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatására való válaszlépés, a Magyarországgal  való diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése miatt kívánják összehívni Jerevánban.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten  örmény katonatársa Gurgen Margarjan meggyilkolásáért. Hazaérkezését követően az azeri tiszt azonnal elnöki kegyelemben részesült, és szabadon engedték. Az őrnagyi rangra emelt férfit nemzeti hősként ünneplik Azerbajdzsánban.

A Kavkazszij uzel (Kaukázusi fogoly) független, orosz nyelvű hírportál az APA azeri hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy két azerbajdzsáni katona meghalt, egy pedig megsérült abban a lövöldözésben, amely a vitatott hovatartozású terület ütköző zónájában történt. Hegyi Karabah képviselői cáfolták az azeri közlést.

www.newsarmenia.ru/politics/20120901/42712705.html
www.kavkaz-uzel.ru/articles/211933/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.