A lengyel külügyminiszter a Le Monde-ban: Magyarország ezer éves barátunk

Az “ezer éves közös múlt mély érzése” mellett az is összeköti Magyarországot és Lengyelországot, hogy úgy érzik: amikor még csak jelöltek voltak az uniós csatlakozáshoz, a nyugati országok olyan magas normák szerint ítélték meg őket, amelyeket önmagukra nem alkalmaztak – mondta Radek Sikorski lengyel külügyminiszter a Le Monde című francia napilap szerda délutáni számában megjelent interjúban.

 

A mértékadó liberális lap többek között arról kérdezte a lengyel diplomácia vezetőjét, hogy Varsó miért nem csatlakozik az Orbán-kormánnyal szemben megfogalmazott bírálatokhoz.

Sikorski elmondta: nem emlékszik hasonló kritikákra az előző magyar kormánnyal szemben, amikor az elismerte, hogy hazudott állampolgárainak. Emellett hangsúlyozta, hogy Lengyelország és Magyarország ezer éve barátok, s a két országnak voltak közös királyai is. “Támogattuk az 1956-os budapesti felkelést, ők pedig a Szolidaritást” – tette hozzá Sikorski.

Az interjúban a lengyel külügyminiszter egyebek mellett arról is beszélt: a jelenlegi lengyel gazdaságpolitika arra példa, hogy a megszorításokat és a gazdaságélénkítést össze lehet hangolni. Sikorski visszautasította Nicolas Sarkozy francia államfő fenyegetését a nemzeti határok visszaállításáról a schengeni övezet külső határellenőrzési hiányosságai miatt, felhívva arra a figyelmet, hogy Nyugat-Európába a bevándorlók többsége legális úton, a korábbi gyarmatokról érkezik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.