Fischer Ádám: Magyarországon általánossá válik az intolerancia, Le Soir-interjú

Magyarországon általánossá válik az intolerancia – állítja Fischer Ádám karmester a Le Soir című, baloldali liberális irányzatú brüsszeli lap keddi számában megjelent interjújában.

 

A lap beszámolt arról, hogy február elején Fischer levelet intézett a Fidesz pártcsaládját jelentő Európai Néppárt képviselőihez. Azt követelte tőlük, vessék latba befolyásukat, hogy a magyar kormány térjen vissza az Európai Unió alapjait jelentő nagy demokratikus eszmék irányvonalához.

“Magyarországon a szélsőjobb nem felejt semmit, és semmilyen tanulságot nem von le a múltból” – fogalmazott az interjúban a karmester, aki szerint az országban általánossá válik az intolerancia, és napról napra erősödik az antiszemitizmus. Ennek kapcsán kitért az Új Színház ügyére, Dörner György igazgatói kinevezésére.

A Fidesz a választások megnyerése érdekében megtöbbszörözte ígéreteit, amelyekről tudta, hogy azokat nem lesz képes teljesíteni – mondta Fischer Ádám. Szerinte a gazdasági válság közepette a “magyar tematika” hirdetői előálltak azzal a magyarázattal, hogy az Európai Unió és a nemzetközi intézmények mögött a Zsidó Internacionálé rejtőzik. A zsidó összeesküvés elméletéről a második világháborút megelőző évek óta nem beszéltek – jegyezte meg.

Fischer Ádám szerint a magyarok valóságos katasztrófaként élték meg az első világháború utáni területveszteségeket, de arról nem beszéltek eleget, hogy a magyarellenes érzelmeket a korábbi magyar uralom “kegyetlensége” motiválta.

Szó esett az interjúban a magyar nyelv elszigetelt voltáról is. Fischer szerint a magyaroknak ennek okán felsőbbrendűségi érzésük van, hiszen ebben az európai országban a leggyengébb az idegennyelv-ismeret, a lakosság 95 százaléka nem beszél angolul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.