Szergej Sztanisevet választotta ügyvezető elnöknek az Európai Szocialisták Pártja

Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnököt választották ügyvezető elnökké az Európai Szocialisták Pártjában (ESZP) csütörtökön a tisztségéről lemondott Poul Nyrup Rasmussen helyére.

A politikus a témáról kiadott közlemény szerint megtiszteltetésnek nevezte, hogy rá esett a választás, és hangoztatta azt a szándékát, hogy a jelenlegi kritikus időszakban nemcsak pártjáért, hanem valamennyi európaiért tevékenykedik majd.

Megjegyezte azt is, hogy a kontinens politikáját jelenleg meghatározó politikai erő, a konzervatív pártok “kizárólagos szigorpolitikája” “az Európai Unió lényegét ássa alá”.

A 68 éves Rasmussen, aki a múlt század végén nyolc évig volt miniszterelnök hazájában, az ESZP élén pedig 2004 óta állt, hétfőn – a szocialisták súlyos vereségét hozó spanyolországi parlamenti választások másnapján – jelentette be lemondását, családi és egészségügyi okokra hivatkozva.

Sztanisev méltatta a volt elnök tevékenységét, egyebek között úgy fogalmazva, hogy minden tagállam szocialista pártja közvetlenül érezhette Rasmussen támogatását.

Az ESZP pénteken és szombaton Brüsszelben tartja úgynevezett konvencióját, programadó tanácskozását, amelyen – plenáris ülések és munkacsoportok keretében – a teljes aktuálpolitikai, gazdasági és társadalmi palettával foglalkoznak. A nagyszabású találkozót Rasmussen és Sztanisev mellett Elio Di Rupo kijelölt belga miniszterelnök nyitja meg. A nemzetközi pártcsoport nőszervezetének vezetője, Gurmai Zita (MSZP) az erőszak elleni kampány keretében szólal fel a tanácskozás előtt. A munkacsoportok tevékenységében a tagállamok pártjainak képviselői, illetve párton kívüli szakértők is részt vesznek.

A konvenció előtti egyik beszédében Rasmussen arra figyelmeztetett, hogy az európai recesszió már régóta nem pusztán gazdasági probléma, hanem szociális és emberi válság lett belőle. A jobboldal szigorpolitikája szerinte a szociális vívmányokat fenyegeti, és az emberek változást akarnak. A mostani tanácskozás egy jobb Európa építését szolgálja – szögezte le a lemondott elnök.

Az ESZP az Európai Unió tagországainak 33 szociáldemokrata pártját tömöríti. A második legnagyobb (184 fős) képviselőcsoporttal rendelkezik az Európai Parlamentben, és frakcióvezetőjük, Martin Schulz a jövő év elején minden bizonnyal az EP elnöki tisztét is átveszi két és fél évre.

Comments Closed