Líbia: Elfogták Szeif al-Iszlám Kadhafit és a titkosszolgálat volt főnökét

Elfogták az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Moammer Kadhafi szökésben lévő fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit, akit egykor a néhai diktátor lehetséges utódjaként emlegettek, majd őrizetbe vették az egykori vezető kémfőnökét, Abdullah asz-Szenússzit is a hétvégén. Mindkét férfit az ország déli részén vették őrizetbe, Szeif al-Iszlámot az új vezetés Líbiában akarja bíróság elé állítani.

A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy Kadhafi fiát péntekről szombatra virradó éjjel a Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő Obari városa mellett fogták el testőreivel együtt, de az előző rendszer egyetlen más magas rangú tisztségviselője sem volt velük.

Szeif al-Iszlám Kadhafi utolsó fia, akinek sorsa eddig tisztázatlan volt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Június 27-én adtak ki ellene elfogató parancsot, csakúgy mint Moammer Kadhafi és a líbiai titkosszolgálat akkori vezetője, Abdullah asz-Szenússzi ellen. Kadhafit október 20-án Szirtben fogták el és ölték meg.

Szeif al-Iszlám az elmúlt években a Nyugat kegyeibe férkőzte magát azzal, hogy liberális reformerként tüntette fel magát – a líbiai helyzet ismerői pedig egy ideig Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették -, de radikálisan változott a megítélése, miután támogatta apja brutális fellépését az év elején fellázadt ellenzékiekkel szemben. A Kadhafi fiú bujkálni kezdett azután, hogy Tripoli augusztus végén a felkelők kezére került.

Belém ürítik a tárakat

Ahmed Amer, a Szeif al-Iszlám elfogásakor jelenlévő egyik fegyveres elmondta, hogy a Kadhafi-fiú elfogásakor bátran viselkedett, meglepte őket a nyugalmával és a bátorságával. A sivatagból, ahol elfogták, a légierő gépén szállították a Tripolitól délre fekvő Zintan városába. Amikor a gépet a földet érés után emberek vették körül, a tuareg öltözéket, turbánt viselő Kahdafi kijelentette: “Itt maradok. Egy perc alatt belém ürítik a táraikat, ha kilépek innen”.

A gép három órát várakozott a leszállópályán, majd Szeif al-Iszlámot egy biztonságos zintani házba szállították.

A Free Libya televízió vasárnapi jelentése szerint vasárnap őrizetbe vették Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető kémfőnökét. Abdullah asz-Szenússzit a nővére házában fogták el az ország déli részében. Az elfogás hírét az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik illetékese is megerősítette. Bengáziban a Vadi Sati-i katonai tanács vezetője elmondta, hogy az egykori lázadók vasárnap fogták el Szenússzit al-Guirában, nem tanúsított ellenállást, és átadják őt az ÁNT illetékes hatóságainak.

A 62 éves Szenússzit, Kadhafi sógorát egy párizsi esküdtbíróság 1999 márciusában életfogytiglani börtönre ítélte az UTA francia légitársaság gépe elleni merényben való részesség vádjával. A DC-10-es típusú gép elleni támadásban 1989-ben százhetvenen haltak meg.

Hol állítják bíróság elé?

Mohammer Kadhafi néhai líbiai vezető fiát Líbiában állítják bíróság elé és nem adják ki a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – mondta vasárnap a tájékoztatási miniszter. A líbiai nép azt akarja, hogy Szeif al-Iszlám Kadhafi otthon feleljen a bűnökért, amelyeket Líbiában követett el – jelentette ki Mahmúd Sammam.

Luis Moreno Ocampo, az ICC ügyésze bejelentette, hogy hétfőn Líbiába utazik, hogy tárgyaljon az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) képviselőivel arról, hol tartsák meg a pert.

Szeif el-Iszlám őrizetbe vétele miatt késik az ideiglenes kormány összetételének vasárnapra ígért bejelentése – közölte Abdul al-Rahim al-Kíb ideiglenes miniszterelnök. Az ÁNT alelnöke és szóvivője, Abdel-Hafíd Goga szerint a kormányalakítás legfeljebb két napot késik.

Comments Closed