Varsói zavargások – Lengyel lap: a jobb- és baloldali tüntetők nem egymással, hanem a rendőrséggel tűztek össze

A pénteki lengyel nemzeti ünnepen, a függetlenség napján a radikális nemzeti, illetve a szélsőbaloldali és anarchista tüntetők egy része nem főként egymással, hanem a rendőrökkel vívott utcai csatát – hangsúlyozta a Rzeczpospolita.

A konzervatív lengyel napilap szombati beszámolója szerint sem a rendőrség, sem a varsói városháza nem érez felelősséget, mindkettő a tüntetések szervezőit okolja a történtekért.

Az első összetűzésre déltájban került sor, amikor Varsó Váci utcáján, a Nowy Swiaton mintegy száz ultrabaloldali és anarchista megtámadott egy, a történelmi eseményeket rekonstruáló csoportot, melynek tagjait “nemzetieknek” vélték. A rendőrség  beavatkozott, többeket őrizetbe vett. Köztük voltak a német Antifa csoport tagjai is. A rendőrségnek tudomása volt arról, hogy német baloldali szélsőségesek nagy számban érkeznek Varsóba a nemzeti ünnepre, de – mint szombaton közölte – nem volt jogi lehetősége arra, hogy megelőző jelleggel bárkit őrizetbe vegyen

A következő utcai harc az Alkotmány téren bontakozott ki, ahol a rendőrség kordonokkal védte a “Színes függetlenség” elnevezésű baloldali nagygyűlést, amely deklaráltan a radikális nemzetiek törvényesen engedélyezett “függetlenségi menetét” akarta megakadályozni. A nagygyűlésen mintegy 2 ezren vettek részt, köztük ismert politikusok, parlamenti képviselők. A rendőrség megakadályozta, hogy a két csoport összetűzzön egymással. Ekkor tört ki közelharc a rendőrökkel, amelyben vezető szerepet játszottak arcukat eltakaró futballhuligánok.

A rendőrség később egy másik útvonalon vezette a menetet Roman Dmowski múlt századi lengyel politikusnak, a lengyel függetlenség egyik “atyjának” emlékművéhez, ahol a futballhuligánok és a garázdák ismét összecsaptak a rendőrökkel.

Robert Winnicki, a “függetlenségi menetet” szervező Összlengyel Ifjúság vezetője – aki szerint a felvonuláson több mint 20 ezren vettek részt – a rendőrséget okolja a történtekért. Elhatárolódott a vandalizmustól és az erőszaktól, amelyért szerinte a menethez csapódott huligánok és provokátorok a felelősek. Mint mondta, a rendőröknek biztosítaniuk kellett volna a törvényes felvonulás rendjét.

Bronislaw Komorowski államfő “nemzeti szégyennek” nevezte, hogy a lengyel nemzeti ünnepre olyan külföldieket hívtak meg, akik rendbontásra vetemedtek a lengyel fővárosban. Közölte, hogy utasítást adott a gyülekezésről szóló törvény módosítására, amelynek értelmében növelnék a szervezők felelősségét az esetleges károkozásért, és megkönnyítenék az arcukat eltakaró rendbontók azonosítását.

Donald Tusk miniszterelnök szombaton tanácskozásra hívta az igazságügyi és a belügyminisztert, a varsói főpolgármestert és az országos rendőrkapitányt a függetlenség ünnepén történt rendbontások tanulságainak és a szükséges intézkedéseknek a megvitatására.

Comments Closed