MSZP: elfogadhatatlan az önkormányzati törvény tervezete

Az MSZP szerint elfogadhatatlan az önkormányzati törvény tervezete, amelyet szerdán fogadott el a kormány.

Varga Zoltán, a szocialisták önkormányzati kabinetvezetője az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében azt írta: a szolgáltatások központosítása a helyi közösségeket kiszolgáltatottá teszi a hatalommal szemben, a kormány az átalakítás költségét újabb, magasabb helyi adók kivetésével akarja megteremteni, települési szintre emelve ezzel a “megszorító politikát”.

Az ellenzéki politikus szerint a javaslat “faluromboló”, tovább fokozza a társadalmi különbségeket és a településeken élőkkel fizetteti meg az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikájának következményeit.

Tállai András önkormányzati államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

A Belügyminisztérium államtitkára szólt arról is: az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, míg a jövő évtől szigorodnak a önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei.

Comments Closed