Országgyűlés – Választójog – Százhat egyéni választókerületet javasol a Fidesz-KDNP

A Fidesz támogatta, az MSZP bírálta, a Jobbik pedig részben elfogadhatónak tartotta a Fidesz-KDNP új választási rendszerről szóló javaslatát az hétfőn az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ismertette a Fidesz-KDNP választási rendszerről szóló koncepcióját. Az LMP szerint a javaslat azokat az elemeket tartja meg, amelyeket meg kellene változtatni és azokat változtatja meg, amelyeket meg kellene tartani.

A frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP százhat egyéni országgyűlési választókerületet és kilencvennégy, országos listáról megszerezhető parlamenti mandátumot javasol.

A Fidesz frakciója támogatja az új választási rendszerről szóló javaslatot – jelentette ki Vitányi István az előterjesztésre adott reakciójában. A fideszes képviselő kiemelte: a javaslat kiküszöböli az eddigi aránytalanságokat, valamint rendezi a határon túli magyar állampolgárok és a kisebbségek választójogának kérdését.

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője azt mondta, pártja egyetért a javaslat 11 kérdésfelvetésével, a Jobbik szerint is ezek a legfontosabb pontok, amelyeket rendezni kell. Egyetértett azzal is, hogy a választási rendszer egyfordulós, kétszavazatos, és töredékszavazatokat visszaszámláló legyen. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a javaslat az egyéni választókerületek magas száma miatt aránytalanságot eredményez majd. Szerinte ha a kormánykoalíció meg tudná őrizni a jelenlegi támogatottságát, akkor a 106 egyéni választókörzet “hatalmas mértékű” mandátumtöbbletet jelentene a Fidesz-KDNP-nek egy következő választáson.

A Jobbikos politikus 5 százalékos helyett 4 százalékos bejutási küszöböt javasolt, valamint megszüntetné az ajánlószelvények rendszerét azon pártok számára, amelyek az előző választások legalább egy százalékos eredményt értek el. Gyüre Csaba egyetértett a határon túli magyarok szavazati jogának megadásával, de nem tartotta megfelelőnek a töredékszavazatok számítását.

Az MSZP-s Lamperth Mónika szerint a Fidesz azt gondolja, hogy ezzel a törvénnyel “be tudja betonozni a hatalmát”, de ha a kormánykoalíció folytatja “ámokfutásszerű kormányzást” akkor a választók le fogják váltani a Fideszt-KDNP-t, bármilyen látszólag nekik kedvező törvényt is próbálnak áterőltetni.

A szocialista politikus a választási rendszer arányosságát tartotta a legfontosabbnak, szerinte egy új törvényben a mostaninál is sokkal pontosabban kellene kifejeződnie a választópolgárok akaratának, a Fidesz javaslata viszont véleménye szerint aránytalanabb mint a mostani rendszer.

Hangsúlyozta: a szocialista párt a határon túli magyarok közül csak a magyarországi lakóhellyel rendelkezők számára adna választójogot, vagyis azoknak, akik viselik döntésük következményeit.

Az LMP képviselője nem vett részt az alkotmányügyi bizottság vitájában. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes később az MTI-nek azt mondta, pártjuk véleménye továbbra is az, hogy a Fidesz választási koncepciója azokat az elemeket tartja meg, amelyeket a leginkább meg kellene változtatni és azokat változtatja meg, amelyeket a leginkább kellene tartani. Magyarázatként hozzátette, hogy az LMP továbbra is a kétfordulós rendszert támogatja, miközben elavultnak tartja az ajánlószelvények szisztémáját.

A frakcióvezető-helyettes emellett viszont azt olvassa ki a javaslatból, hogy az ajánlószelvények rendszerét az állampolgári aláírásokkal válthatnák fel. Karácsony Gergely szerint ha ezt azzal párhuzamosan tennék lehetővé, hogy a választók több jelöltet is támogathassanak, az közelebb állna az LMP elképzeléseihez, mint a korábban ismertetett kormánypárti koncepciók. Hangsúlyozta, hogy az aláírásgyűjtéssel nem zárnák ki a kisebb támogatottsággal bíró szervezeteket a versenyből, miközben nem kellene otthonaikban zavarni a választókat, és csökkenthetnék a visszaélések számát is.

Comments Closed